Volledig scherm
© Thinkstock

'Werkstraf en boetes voor uitbaters supermarkten Klundert en Zevenbergen'

ARNHEM / KLUNDERT/ZEVENBERGEN Als het aan de officier van justitie ligt, krijgen twee filiaalhouders van voormalige Super de Boers in Klundert en Zevenbergen elk 240 uur werkstraf.

J.D. (56) uit Fijnaart, uitbater van de Klundertse vestiging, zou daar bovenop een boete van 60.000 euro moeten betalen. Tegen H. van D. uit Zevenbergen heeft de officier 30.000 euro boete gevraagd.

Volgens het OM hield filiaalhouder D. tussen 2006 en 2010 in totaal 487.000 euro buiten de boekhouding. Bij vader en zoon Van D. was dit bedrag 356.000 euro. Dat konden de verdachten vooral door veelvuldig op de retourknop te drukken. Ze deden net alsof klanten artikelen terugbrachten en staken geld uit de kassa in eigen zak, aldus het OM.

Zitting
Op de zitting zei Van D. junior twee weken geleden in Arnhem dat de fraude mede voortvloeide uit de slechte organisatie bij Super de Boer. Hij vertelde de rechtbank dat hij het contante geld vooral gebruikte om lokale leveranciers te betalen. Maar bij een huiszoeking vond de politie bij vader Van D. ruim 100.000 euro in een kluis. Hij heeft volgens het OM een regeling getroffen.

Fijnaarter D. zou met een deel van het geld personeel zwart hebben betaald. Volgens de officier leefden de verdachten goed van het ontdoken belastinggeld en werden er dure kleding en etentjes van betaald. D. zou met een aantal mede-franchisenemers reisjes hebben gemaakt, onder meer naar Dubai en Mauritius.

Overeenkomst
D. heeft een overeenkomst gesloten met de belastingdienst voor terugbetaling van 130.000 euro. Van D. sloot een compromis voor 162.000 euro, aldus het OM.

Uit een FIOD-actie bij supermarkten bleek in 2012 dat bijna de helft van de 240 onderzochte filialen belasting ontdook, in totaal zo'n 20 miljoen miljoen. De meeste fraudeurs betaalden een naheffing.

Vier ondernemers, onder wie die uit Zevenbergen en Fijnaart, maakten het volgens het OM te bont. Zij werden vervolgd.

Het laatste nieuws op je mobiel of tablet bekijken? Nieuws via WhatsApp ontvangen of ons volgen op Facebook? Download de apps van BN DeStem of meld je aan voor andere digitale services.