Volledig scherm
ANP

Werknemers Shell leggen werk tijdelijk neer

MOERDIJK - Alle werknemers van Shell in Moerdijk en Pernis hebben dinsdag tijdelijk hun werk neergelegd.

De vakbonden zijn met Shell in een cao-conflict verwikkeld en lieten de ontruimingsalarmen aanzetten, zegt bestuurder Egbert Schellenberg van FNV. "Dat betekent dat iedereen naar buiten moet naar de verzamelplaats en daarna moet nog een checkronde plaatsvinden", legt Schellenberg uit. "Onder de cao vallen 1.800 medewerkers. Daarnaast worden ook externe medewerkers die aanwezig zijn getroffen door de actie."

Hij zegt dat de bonden overwegen de acties de komende dagen op te voeren met werkonderbrekingen bij onderhoudsklussen. "De actiebereidheid is groot."

De vakbonden liggen met Shell overhoop over de hoogte van het loonbod. Volgens Shell is het bod hoger dan de algemene looneis die de FNV voor 2016 voor al haar leden stelt, maar de bonden interpreteren het op een andere manier. Ook is er een verschil van mening over onder meer het budget voor sneller doorgroeien van werknemers.

Shell is 'teleurgesteld' over de actie. Directeur Jos van Winsen van Shell Pernis noemde de onderhandelingspositie van de bonden eerder 'onverantwoord'.