Weer snelrecht met jaarwisseling

De gemeente Moerdijk maakt opnieuw korte metten met mensen die tijdens de jaarwisseling over de schreef gaan. Wie zich met oud en nieuw misdraagt, moet al op donderdag 5 januari voor de politierechter verschijnen.

De gemeente meldt dat weer snelrecht geldt, naast maatregelen zoals het sluiten van brievenbussen en het weghalen van straatmeubilair. Daarbij wordt samen opgetrokken met het Openbaar Ministerie Zeeland-West-Brabant. Vandalen of geweldplegers kunnen meteen rekenen op een strafvoorstel van het OM of moeten zich op donderdag naar de rechtbank in Breda begeven. De gemeente roep getuigen van strafbare feiten op om die meteen  te melden. ,,Dat vergroot de pakkans en verkleint de kans op schade.''

Het OM eist in strafzaken die gerelateerd zijn aan oud en nieuw hogere straffen dan anders, zeker als het gaat om geweld tegen medewerkers van de politie, brandweer of ambulancedienst. Belediging of mishandeling van deze mensen worden extra zwaar aangepakt. ,,We zeggen al jaren dat het afgelopen moet zijn met geweld tijdens de jaarwisseling. Als je de fout in gaat, wordt daar zwaar aan getild”, aldus het OM.

De gemeente Etten-Leur zegt hetzelfde beleid te hanteren als Moerdijk.