Volledig scherm
Kinderen van de basisschool krijgen uitleg over de tentoonstelling over de watersnoodsramp.foto Edmund Messerschmidt/het fotoburo

Watersnood herleeft in Watersnoodwoning

HEIJNINGEN - De Watersnoodramp heeft verschrikkelijk huisgehouden in Heijningen.

Er verdronken 76 mensen. Talloze woningen, boerderijen en stallen werden verzwolgen door het kolkende water. Niet vreemd dat zestig jaar na dato de ramp juist in Heijningen wordt herdacht. In de Watersnoodwoning aan de Veluwestraat is een extra uitgebreide expositie te zien over de ramp.

De Watersnoodwoning is vorig jaar mei geopend. Het huis is van wooncorporatie Brabantse Waard. Maar als het aan Jan Dierks ligt komt daar verandering in. Dierks is van de Stichting Behoud Watersnoodwoningen Fijnaart en Heijningen en van de heemkundekring Fijnaart en Heijningen.

"We willen de woning kopen om hem veilig te stellen voor de toekomst. Gelukkig is de woning nu al een beetje veilig gesteld, want hij staat op de gemeentelijke monumentenlijst", zegt Jan Dierks. In de slaapkamer achter is een permanente tentoonstelling over de Watersnoodramp van 1953. Daarin onder meer originele krant van 2 februari 1953.

Het Algemeen Dagblad kopte toen Als één man helpt Nederland en De Bredasche Courant (voorloper van deze krant) schreef Orkaan en watersnood slaan diepe wonden. En het Brabants Nieuwsblad: Aantal slachtoffers heeft 1.200 reeds overschreden. In de ruimten van de heemkundekring achter de Watersnoodwoning is een tweede tentoonstelling ingericht. Daar zijn ook veel foto's te zien.

Maar ook andere, vaak interessante voorwerpen zijn nu te zien. Zoals speciaal gedrukte bijbels die werden uitgedeeld aan gezinnen die hun eigen bijbel kwijt waren. Voorts wordt een film vertoond van het bezoek van koningin Juliana aan het getroffen gebied in 1954. Ze bezocht Dinteloord, Heijningen, Fijnaart, Klundert en Willemstad. De tentoonstelling wordt ook door schoolkinderen bezocht. Die vallen van de ene in de andere verbazing.