Volledig scherm
ZEVENBERGEN, COLUMN FOTO ANNELIES VLAANDEREN. Foto Jan Stads / Pix4Profs © Foto Jan Stads / Pix4Profs

Wat de chauffeur van minister Grapperhaus vertelde...

COLUMNDaar sta je dan, in een ongezellige hal van een ongezellige brandweerkazerne op het ongezellige haven- en industrieterrein van Moerdijk. 

Daar sta je dan, de tijd te doden. De tijd te doden, tot minister Ferdinand Grapperhaus twee minuten tijd heeft voor jou, verslaggever van de belangrijkste krant van... West-Brabant.  Voor jou, ja. Jij mag deze belangrijke man  interviewen. Je moet hem nog filmen ook. Nog nooit gedaan, en dan meteen het diepe in, met iemand van zijn kaliber. Heb jij weer.  

Intelligente vragen

Natuurlijk kun je dat lange uur dat hij je laat wachten heel goed gebruiken om je voor te bereiden op het interview. Welke intelligente vragen ga je hem straks allemaal stellen? Tja. 

Lekker ontspannen

Natuurlijk kun je intussen ook met je collega's van de regionale pers een praatje maken over niks, om lekker ontspannen over te komen - zo van ‘ik doe die Grapperhaus wel even’. 

Linkerooghoek

Ik koos voor iets anders. Ik ontdekte namelijk vanuit mijn linkerooghoek een meneer van licht gezet postuur die me behoorlijk intrigeerde. Ik kon hem namelijk niet plaatsen. Hij was niet van de brandweer en zeker niet van de pers; dat zag ik direct aan z'n donkerblauwe maatpak met chique hemd eronder. Ik gokte: privéchauffeur. Ach, waarom zou ik het hem niet vragen? 

Lijntje 

,,U hebt gelijk", antwoordde hij. ,,Ik ben Rogier, de chauffeur van meneer Grapperhaus.” Ik knikte Rogier bij wijze van bedankje toe. Hij had namelijk ook net zo goed niets kunnen zeggen, omwille van ambtsgeheim of zoiets. Nu ik toch een lijntje met hem had, kon ik net zo goed de stoute schoenen aantrekken en hem vragen wat dat allemaal inhield, privéchauffeur voor een van de belangrijkste mensen van het land. Hij kon nog altijd nee zeggen. 

Smeuïge details

Dat deed hij niet. Sterker nog: toen hij eenmaal op dreef was, kreeg ik  binnen een paar minuten alle justitiële geheimen van Nederland, plus de smeuïge details van het privéleven van zijn huidige baas en diens voorgangers tot aan Piet Hein Donner toe in de schoot geworpen. Wat ik allemaal hoorde! Ik zou ze hier graag met u delen, maar helaas: ,,Mondje dicht, mevrouw.” 

Volledig scherm
2018-12-14 11:03:44 DEN HAAG - Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. © ANP

En toen kwam minister Ferdinand Grapperhaus. Ja hallo, nu was ik al mijn intelligente vragen kwijt! Bedankt, Rogier.