Waarom er geen elfjes mogen wonen in de leilinden in Willemstad

videoWILLEMSTAD - ,,Een paar kleine schroefjes, en dan nog niet eens in de kern zelf maar in de bast. Waar maken ze zich druk om?" Sylvia Ditmar-de Kok (46) uit Willemstad is niet blij met de boodschap van de gemeente. Ze moet haar zogenaamde elfenproject in de leilinden aan de Hofstraat staken, omdat het om 'monumentale bomen' gaat.

De kunstenares vindt het ook oneerlijk. ,,Op de stadswallen, even monumentaal,  hangen vleermuizenkasten. Die zijn echt niet met tiewraps opgehangen."

Uiltje

Volledig scherm
Grappig, zo'n deurtje in de leilinde. Maar het mag niet van de gemeente. Jammer, vindt bedenkster Sylvia Ditmar-de Kok. © Annelies Vlaanderen

Haar teleurstelling is goed invoelbaar. Het ziet er zo leuk uit, al die geschilderde, precies op maat gemaakt deurtjes in de langwerpige gaten van de bomen. Achter elk deurtje zit iets anders. ,,Kijk", zegt Ditmar terwijl ze er een open doet, ,,hier zit een uiltje in. Hé, een veertje erbij! Heb ik echt niet gedaan." 

Dat is ook het mooie van haar project, dat zich sinds een jaar langzaam verspreidt over andere plekken in haar geboortestad. ,,Er doen andere mensen aan mee, ook kinderen. Ik weet lang niet altijd wie."  

Boswachter

Volledig scherm
Een elfenschommeltje. © Annelies Vlaanderen
Quote

De gemeente vindt mijn project sympathiek. We gaan praten hoe het verder moet

Sylvia Ditmar-de Kok, kunstenares

Haar dochter Sarah (16)  kwam op het idee. ,,Ze had een documentaire gezien over een moeder die woonde in een bosrijke omgeving en, om de tijd te doden, elfenhuisjes ging bouwen. Totdat de boswachter kwam... Ik zit me in de winter ook kapot te vervelen."

Dus knutselde ze wat af: schommeltjes, trapjes, muziekschooltje 't Valse Nootje enzovoort. En toen kwam de boswachter ook bij haar aan de deur, in de vorm van een boa, een buitengewoon opsporingsambtenaar. Sarah deed open. ,,Ik kreeg te horen dat het niet mocht, dat ik de linden weer moest ontruimen." 

Een week later is dat nog steeds niet gebeurd. ,,Ik vind het moeilijk", bekent de Willemstadse. Intussen heeft ze contact gehad met de gemeente. ,,Viel best wel mee. Ze vinden het project op zich sympathiek. We gaan praten hoe het verder moet."