Volledig scherm
© Manon de Boer/BD

Voortaan een sms'je bij calamiteit op het spoor

ZEVENBERGEN - Om burgers in de gemeenten Moerdijk, Halderberge en Roosendaal sneller te informeren bij incidenten op het spoor, heeft de Veiligheidsregio het zogeheten veiligheidsdashboard ontwikkeld.

Het is tijdens het bezoek van staatssecretaris Sharon Dijksma deze week aan Zevenbergen gelanceerd. Mocht er op het spoor iets gebeuren, dan krijgen mensen die zich hebben aangemeld binnen de kortste keren per sms informatie over de aard en locatie van het ongeval. Bovendien krijgen ze een advies hoe te handelen.

Een van de redenen om dit dashboard te ontwikkelen is het treinongeval bij Wetteren (B) in 2013. Daar ontspoorde een trein met tankwagons die waren geladen met het giftige acrylonitril. Gif en bluswater verspreidden zich via het gemeentelijk riool waardoor veel mensen werden vergiftigd. Een half uur eerder reed deze trein door West-Brabant. Een andere reden is het succes van het alarmeringssysteem dat voor industrieterrein Moerdijk is ontwikkeld en dat drie jaar geleden is gepresenteerd.

Dat systeem geeft informatie bij ongevallen bij (risicovolle) bedrijven aan omliggende ondernemingen en bedrijfshulpverleners.

Het systeem is inmiddels in heel West-Brabant ingevoerd.

www.omgevingsdashboard.nl