‘Vondst drugslab op boot in Moerdijk is uniek in Nederland’: vier aanhoudingen en dozen vol Crystal Meth gevonden

Video + updateMOERDIJK - Op een binnenvaartschip bij de Havenkant in Moerdijk is vrijdagmiddag rond 13.20 uur een drugslab gevonden, waar Crystal Meth werd geproduceerd. Vier mensen zijn aangehouden en een auto is in beslag genomen. Een van de mannen was de schipper van de boot, een 35-jarige uit Breda. De andere mannen zijn Mexicanen van 23, 26 en 37 jaar. 

De vier mannen zijn voor verder onderzoek en verhoor naar een politiecellencomplex gebracht. De mannen uit Mexico hebben geen vaste woon- of verblijfplaats.

De politie spreekt van ‘een unieke vondst in Nederland’. ,,Het is de eerste keer dat een drugslab in een vrachtschip is aangetroffen”. Er zijn wel vaker hennepkwekerijen op schepen gevonden, zelfs op een woonboot, maar volgens de politie nog nooit in zo'n groot vrachtschip van tachtig meter lang. 

Gevaarlijke situatie

Tijdens de ontmanteling werden enkele kilogrammen van een speciale grondstof voor de productie van Crystal Meth gevonden. Deze stoffen waren instabiel en zorgden voor een gevaarlijke situatie. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie kwam vrijdagavond laat naar de dorpshaven om de grondstoffen naar een speciale plaats te brengen. Daar zijn ze tot ontploffing gebracht.

Ademhalingsproblemen

Agenten van een politieboot troffen de boot aan tijdens een controle. Een van de agenten werd onderzocht vanwege ademhalingsproblemen. Hij is naar het ziekenhuis gebracht. Na controle bleek er verder niks ernstigs aan de hand te zijn. 

Het gaat om een binnenvaartschip uit Duisburg. Vier of vijf specialisten van de LFO (Landelijke Faciliteit Ondersteuning en Ontmanteling) zijn met gasmaskers de boot opgegaan. Het hele gebied eromheen is afgezet. De brandweer doet metingen vanwege de chemische lucht. 

Ontmanteling

Inmiddels zijn de specialisten van de LFO weer van de boot. De brandweer is daarna naar binnen gegaan voor verdere metingen. Ze ontluchten de boot zodat daarna het lab ontmanteld kan worden. Dat ontmantelen kan volgens de politiewoordvoerder langer duren dan normaal, omdat het op het water plaatsvindt. Ze leggen de boot aan de kant zodat de ontmanteling in alle rust gebeurt. 

Er vormt verder geen direct gevaar voor de omgeving. Aan de westkant van de haven wandelen nog steeds mensen. Daar gaat de bedrijvigheid gewoon door. 

Hoogstwaarschijnlijk gaat het om een drugslab waar synthetische drugs worden geproduceerd. Of het lab nog in werking was of in aanbouw, is niet bekend. Tevens valt er nog niks te zeggen over de omvang. 

Lawaai

Volgens buurtbewoners wordt er al maandenlang gewerkt aan de tachtig meter lange boot. Er is een nieuwe reling gelast en de buitenkant is net geverfd. Gisteren is een buurtbewoner nog naar de boot gegaan, omdat er ontzettend veel lawaai werd gemaakt. 

Omstanders en buurtbewoners zijn verder niet ongerust over de vondst. Al is de wind wel gedraaid waardoor de chemische stank beter merkbaar is. 

Rochen

Zo'n twintig jaar geleden is er bij de haven van Moerdijk ook een drugslab op een boot gevonden. Het ging toen om de Rochen, een platte schuit. 

‘Onderhoudswerk aan boot lijkt dekmantel voor drugslab’

Inwoners van het dorp Moerdijk zijn verbaasd dat in hun haventje een naar het zich laat aanzien fors drugslab op een Duits vrachtschip is aangetroffen. Vanwege explosiegevaar en mogelijk giftige dampen, heeft de politie de omgeving vrijdagmiddag afgezet. Maar ook van die veiligheidsmaatregel raken bewoners en wandelaars niet in paniek.

,,Dat schip ligt hier al maanden. Wie weet hoe lang ze al met die drugs bezig zijn. Moet ik dan nu ineens bang worden?”, zegt Jessica Carpay. Ze woont met haar man en drie kinderen aan de Moerdijkse haven, op amper 200 meter van de Arsianco, de rijnaak uit Duisburg waarop de illegale pillenfabriek zich bevindt.

Drugsafval geloosd?

Plaatsgenoot Jeroen Verboom wandelt met zijn vijf maanden oude puppy langs de haven richting natuurgebied De Appelzak. Hemelsbreed passeert hij de drugsboot, die aan de overkant van de haven aan de ketting ligt, op nog geen 30 meter afstand. Dat is aan de veilige, bovenwindse kant. Ook hij is niet bijzonder aangedaan door de ontdekking. ,,Je schrikt natuurlijk even, maar er worden hier in de regio zo vaak labs opgerold.”

Andere voorbijgangers vragen zich wel bezorgd af of de criminelen het drugsafval soms rechtstreeks hebben geloosd op het Hollandsch Diep.

IJzer 

Meerdere bewoners stellen dat de Arsianco al enkele maanden in de Moerdijkse haven ligt, ogenschijnlijk voor onderhoud. ,,Er waren elke dag mannen aan het werk waren. Ze waren onder meer bezig de achterkant te vernieuwen.”

Een wandelend echtpaar dat dagelijkse de honden uitlaat bij de haven, zag dat er ook vrijwel elke dag een hoeveelheid ijzer en andere materialen aan boord werden gedragen. Een oudere Moerdijker zegt dat de werklui de laatste dagen flink lawaai maakten: ,,De hele dag geratel tegen de scheepswand.”

Dekmantel

Verboom denkt er het zijne van: ,,Het lijkt erop dat dit onderhoudswerk een dekmantel was voor het drugslab.” Een vrouw met twee honden toont zelfs enige ‘bewondering‘ voor de inventiviteit van de criminelen. ,,Best slim om het zo aan te pakken, op een schip. En om dan ook in Moerdijk te gaan liggen. Bij chemische luchtjes slaan de mensen hier niet meteen alarm. Die ruiken wij hier wel vaker van het naburige industrieterrein.”

Volledig scherm
Een auto is aan de kant in beslag genomen door de politie. © MaRicMedia / Tom van der Put
Volledig scherm
De rechterboot is de ‘drugsboot’ in Moerdijk © MaRicMedia/Tom van der Put
Volledig scherm
Drugslab gevonden op binnenvaartschip bij Havenkant in Moerdijk. © MaRicMedia / Tom van der Put
Volledig scherm
Drugslab gevonden op binnenvaartschip bij Havenkant in Moerdijk. © MaRicMedia / Tom van der Put
Volledig scherm
Drugslab op boot gevonden in Moerdijk. © MaRicMedia / Tom van der Put
Volledig scherm
Drugslab op een boot gevonden bij de haven in Moerdijk. © MaRicMedia / Tom van der Put