Foto: ANP
Volledig scherm
Foto: ANP

Vijf jaar na brand Chemie-Pack Moerdijk: dossier nog lang niet gesloten (video's en foto)

MOERDIJK - Het is vandaag precies vijf jaar geleden dat de enorme brand woedde bij Chemie-Pack in Moerdijk. De brand, die wereldnieuws was, heeft diepe sporen nagelaten. En nog steeds komen geregeld rechtszaken over de brand en opruimwerkzaamheden op het terrein in het nieuws.

De melding van de brand kwam op 5 januari 2011 om 14.26 uur. De brand ontstond op het middenterrein. Al snel breidde het vuur zich uit. Bij het bedrijf stonden honderden containers met chemicaliën. Er ontstonden grote rookwolken. Die trokken richting de Hoeksche Waard en Dordrecht. Voor de regio Zuid-Holland werd de hoogste alarmfase afgekondigd. Grote hoeveelheden chemicaliën en verontreinigd bluswater kwamen in de bodem terecht.

De A16 werd afgesloten vanwege de brand, evenals het treinverkeer over de Moerdijkbrug. Rond middernacht werd het sein brand meester gegeven. Er werd een blusdeken gelegd:

Oorzaak
​Zo'n 500 hulpverleners en omwonenden meldden zich na de brand met gezondheidsklachten, aldus de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Er vielen geen doden of gewonden. De raad maakte een animatie van het onderzoek, onder meer over de oorzaak van de brand:

De schade aan bedrijf, omgeving en milieu bedroeg ruim 71 miljoen euro, waarvan 4,2 miljoen euro voor de rekening van Chemie-Pack. De rest wordt betaald door de overheid. Chemie-Pack ging in augustus 2011 failliet.

Het terrein
Vijf jaar na de brand: niet meer dan een grasveld rest er van het bedrijf Chemie-Pack. Bodemsaneringsbedrijf BioSoil en bouwbedrijf Heijmans begonnen in de zomer van 2015 met de werkzaamheden voor de biologische reiniging van de ondergrond. De nieuwe fase zal een periode van minstens drie jaar beslaan. Daarna wordt de bodem nog zeven jaar lang gemonitord.

Rechtszaken
Na de brand begonnen diverse rechtszaken. Eind 2015 kwam Chemie-Pack nog in het nieuws. Bij het gerechtshof in Den Bosch speelde in november het hoger beroep over de allesverwoestende brand. Het bedrijf en de leidinggevenden stonden voor de rechter.

Bij de rechtbank vroeg de officier van justitie in 2012 ook celstraffen tot vier jaar. De rechtbank vond echter niet dat er voldoende bewijs was en legde taakstraffen en voorwaardelijke celstraffen op. Daarop ging het OM in beroep. Ook de leidinggevenden deden dat, omdat ze vonden dat ze geen eerlijk proces hadden gekregen.

Ook in hoger beroep zijn celstraffen geëist. In december kreeg de zaak een verrassende wending gegeven: het gerechtshof heeft de zaak onverwachts aangehouden om zelf een cruciale getuige te kunnen horen.

Klik hier voor het volledige dossier over Chemie-Pack

ANP
Volledig scherm
ANP
Volledig scherm
Luchtfoto van Chemie-Pack, een jaar na de brand. Foto: ANP
Volledig scherm
Luchtfoto van Chemie-Pack, een jaar na de brand. Foto: ANP
Volledig scherm