Volledig scherm
Foto ter illustratie. Dozen met bananen © ANP

Vier jaar cel voor Bredanaar na vondst cocaïne: arrestaties waren in Zevenbergen

ZEVENBERGEN/BREDA - De eigenaar van een Barendrechts transportbedrijf is veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar. Volgens de rechtbank heeft hij zich vorig jaar schuldig gemaakt aan de invoer van bijna 1100 kilo cocaïne, verstopt tussen een partij bananen uit Colombia. Twee andere verdachten, een chauffeur (39) uit Breda en een Schiedammer (35) kregen voor hun aandeel in de smokkel vier jaar cel. 

Een Numansdorpse transportondernemer (43) werd veroordeeld tot twee jaar cel omdat hij niet bij de daadwerkelijke smokkel betrokken was, maar alleen voorbereidingshandelingen had verricht.

De partij drugs werd vorig jaar januari onderschept in de haven van Antwerpen. Rechercheurs haalden de cocaïne eruit en plaatsten tussen de meer dan duizend dozen bananen een minuscuul cameraatje. 

Zevenbergen

Een observatieteam hield de container vervolgens nauwgezet in de gaten en zag dat die niet op zijn eindbestemming Barendrecht, maar in Zevenbergen werd gelost. Een arrestatieteam hield daar drie verdachten aan: de Bredase chauffeur, de Numansdorpse huurder van de loods en de Schiedammer, die naar eigen zeggen het fruit kwam keuren. De Barendrechter werd later thuis aangehouden. 

Verkeersdrukte

De verdachten verklaarden twee weken geleden niets met de smokkel te maken te hebben. Ze hadden de pech dat buitenlandse drugscriminelen hun partij fruit hadden uitgekozen om cocaïne naar Europa te smokkelen. Dat de container in Zevenbergen werd gestald, had volgens hen te maken met barre weersomstandigheden en grote verkeersdrukte rond Antwerpen die dag.

De officier van justitie en de rechter geloven daar niets van. Volgens hen had de container nog voor de avond in Barendrecht kunnen zijn en was de tussenstop enkel bedoeld om de cocaïne tussen de bananen weg te halen. 

E