Volledig scherm
De vesting Willemstad wordt omgeven door bomen. De lindes worden vervangen omdat ze bij stevige wind om zouden kunnen vallen. foto marcel otterspeer/pixs4profs

Vesting Willemstad krijgt andere bomen wegens gevaar bij harde wind

WILLEMSTAD De gemeente Moerdijk wil in februari beginnen met het planten van nieuwe bomen aan de walsloot in Willemstad. Op 14 november houdt de gemeente een informatieavond over het plan. Langs de sloot staan nu onder meer lindebomen.

Bij eerdere windvlagen zijn er dit jaar al een paar omgewaaid, zegt de gemeente: 'Onderzoek heeft uitgewezen dat er te weinig ruimte is voor de wortels waardoor de bomen zich niet stevig kunnen verankeren.'

De gemeente had de bomen het liefst direct gerooid maar dat mocht niet. Eerst moest een flora-, vleermuis- en faunaonderzoek op de bomen worden losgelaten.

Maar omdat de bomen gevaar opleverden, heeft de gemeente ze toch op 7 meter afgezaagd. Nu is er een ontheffing aangevraagd.

De verwachting is dat er half januari een vergunning is, zodat de gemeente een maand later kan beginnen met het vervangen van de lindes.

Er worden 190 bomen gerooid en 12 worden er verplant. Daarvoor in de plaats komen 181 andere bomen, zoals wilde appel, walnoot, zwarte els, zomereik en Hollandse iep.

Wie meer details wil, kan zich maandag tussen 19.00 en 21.00 uur melden in Gebouw Irene, waar de gemeente een inloopavond houdt.