Volledig scherm
De mager uitziende paarden aan de Oude Appelaarsedijk leidden tot meerdere meldingen bij de Dierenpolitie van bezorgde voorbijgangers. De dieren blijken herstellende te zijn van bloedworm.

'Verwaarloosde' paarden in Fijnaart zijn niet verwaarloosd maar ziek

FIJNAART - De drie paarden in de wei aan de Oude Appelaarsedijk in Fijnaart zijn herstellende van bloedworm en niet verwaarloosd. Dat zegt Eduard Opperman, inspecteur bij de Landelijke Inspectie Dierenbescherming (LID).

Bij de Dierenpolitie waren meerdere meldingen binnengekomen van passanten en omwonenden die zich zorgen maakten over de paarden die zeer mager zijn. Een bezorgde tipgever, die niet met haar naam in de krant wil: „Ik kwam hier rond 20 juni langs en zag die paarden staan. Ze zijn veel te mager. Je kunt de ribben zien, en hun achterhand is helemaal ingevallen. Ik heb meerdere malen een melding gedaan bij de Dierenpolitie op 144.”

Volgens Opperman is de Dierenpolitie op 1 juli gaan kijken en heeft die de LID ingeschakeld. Na onderzoek blijkt nu dat de paarden alledrie in een wei hebben gestaan waar ze bloedworm hebben opgelopen. „De eigenaar had al op eigen initiatief een dierenarts ingeschakeld die is gespecialiseerd in paarden en die ze onder behandeling heeft”, aldus Opperman. „Hun darmwand is aangetast, ze moeten nu weer herstellen maar dat kan wel even duren.”

De eigenaar, een inwoner van St. Willebrord, is niet blij met de aandacht. „Ik zorg er goed voor. Ze mogen niets anders hebben dan gras en medicijnen. Mijn telefoonnummer hangt bij de wei, als mensen vragen hebben moeten ze me bellen en niet de paarden gaan voeren. Straks eten ze iets wat ze niet mogen en liggen ze dood in de wei. Dan krijg ik helemaal de schuld, terwijl ik er juist alles aan doe om ze op te knappen.”