Volledig scherm
Toon Iding in de botenloods bij Fort Sabina in Heijningen die zwaar vervallen is en de komende tijd door studenten opgeknapt wordt. © Pix4Profs/Marcel Otterspeer

Vervallen botenloods bij Fort Sabina in Heijningen krijgt tweede leven met dank aan project voor studenten

HEIJNINGEN - Wie onlangs bij de botenloods bij fort Sabina is geweest zou zweren dat inpakkunstenaar Christo op pad geweest is in Heijningen. Het dak van het meest linkse gebouw gaat schuil onder wit plastic.

Toon Iding zegt dat de waarheid een stuk minder artistiek is. Het dak is ingepakt om het gebouw wind- en waterdicht te maken. Het is een voorbode van het herstel van de enorme schade die op Valentijnsdag 1996 aangericht is tijdens een grote brand. 

Toon Iding komt uit Den Bosch en heeft een achtergrond in de vastgoedwereld. De provincie heeft de zzp’er ingehuurd om als herbestemmingscoach het project in Heijningen te begeleiden. Daarbij moet de botenloods bij Fort Sabina hersteld worden. Na afloop moet er een atelier met een binnentuin in ondergebracht zijn.

Erfgoedfabriek

De aanpak van de loods gebeurt door de jongerenlijn GRUTS van de Erfgoedfabriek, een provinciaal project om beeldbepalende cultuurhistorische complexen te behouden. Hierbij worden studenten ingezet die stage lopen of bezig zijn met een afstudeerproject.

Inmiddels is een vierde groep aan het werk. Iedereen werkt zes maanden aan het project en geeft het stokje dan door aan zijn of haar opvolger. Elke student (mbo, hbo of universitair) krijgt daarbij een rol die bij de studie past. Zo zijn er experts in de dop op het gebied van architectuur, bouwkunde, biologie, erfgoed en communicatie. Later komen daar vmbo’ers bij die onder meer gaan metselen en timmeren. 

Stutten

Aan de buitenkant lijkt het erop dat de botenloods - daterend van 1881 - bestaat uit drie aparte gebouwen maar Iding zegt dat hij ze beschouwt als één gebouw. Het deel waarvan de bovenkant nu ingepakt is, is er nog het beste aan toe. 

Maar ook het dak van dit gebouw is zwaar beschadigd en een groot deel van het pand wordt met stutten overeind gehouden. De andere twee ruimtes zijn ingestort en daar is niet veel meer van over dan de buitenmuren. 

Quote

Het is de bedoeling dat bezoekers hier het verhaal van het fort en van de botenloods kunnen horen.

Toon Iding, Herbestemmingscoach

Het hele terrein ligt nu nog vol met rotzooi. Maar Iding zegt dat het  voormalige militaire complex zeker te redden is. ,,Er is hier nog veel dat wel heel is. Je moet er ook een beetje doorheen kunnen kijken. Je kunt zo'n gebouw slopen maar dat is niet nodig als je het opnieuw opbouwt.”

Verhaal

Iding verwacht dat het project uiteindelijk zeven ton zal vergen en  hoopt dat de provincie een aanzienlijk deel daarvan als subsidie op tafel legt. 

,,Het is de bedoeling dat bezoekers hier dan het verhaal van het fort en van de  botenloods kunnen horen. Dat doen we samen met Fort Sabina. En dan is het natuurlijk wel zo aardig als je die gebouwen hier echt ziet staan en niet te horen krijgt wat er vroeger was.”