Volledig scherm
© Thinkstock

Veiligheidsdashboard: Sneller info bij calamiteit op spoor in Zevenbergen, Oudenbosch en Roosendaal

ZEVENBERGEN - Om de burgers in de gemeenten Moerdijk, Halderberge en Roosendaal sneller te informeren bij incidenten op het spoor, heeft de Veiligheidsregio het zogeheten veiligheidsdashboard ontwikkeld. Het is tijdens het bezoek van staatssecretaris Sharon Dijksma aan Zevenbergen gelanceerd.

Mocht er zich een calamiteit voordoen op het spoor, dan krijgen mensen die zich hebben aangemeld binnen de kortste keren per sms informatie over de aard en locatie van het ongeval. Bovendien krijgen ze een advies hoe te handelen.

Een van de redenen om dit dashboard te ontwikkelen is het treinongeval bij Wetten (B) in 2013. Daar ontspoorde een trein met tankwagons die waren geladen met het giftige acryonnitril. Gif en bluswater verspreiden zich via het gemeentelijk riool waardoor veel mensen werden vergiftigd.

Een andere reden is het succes van het alarmeringssysteem dat voor industrieterrein Moerdijk is ontwikkeld en dat drie jaar geleden is gepresenteerd.

CBIS
Het Calamiteiten BHV Informatie Systeem (CBIS) geeft informatie bij ongevallen bij (risicovolle) bedrijven aan omliggende ondernemingen en BHV'ers. Het systeem is inmiddels in heel West-Brabant ingevoerd.

Met het veiligheidsdashboard kunnen inwoners van Roosendaal, Halderberge en Moerdijk informatie krijgen op hun mobiel over risico's en incidenten op het spoor.