Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

Vattenfall start eind januari met plaatsen transformatorstation voor windmolenpark Moerdijk

MOERDIJK - Aan het einde van deze maand start energieleverancier Vattenfall met het plaatsen van het transformatorstation voor het windmolenpark op industrieterrein Moerdijk. 

Dat laat het Zweedse bedrijf weten in een nieuwsbrief. Het windmolenpark komt aan de westkant van het haven- en industrieterrein. De fundering voor de molens, waarvan er zeven gepland staan, ligt er al. Met het plaatsen ervan gaat Vattenfall in het voorjaar verder, als het stormseizoen achter de rug is. De levering van de kabels en de onderdelen van windmolens was eerder verwacht, dus loopt de planning van het project uit.

Een kabel transporteert de door de turbines in de windmolens opgewekte stroom naar het transformatorstation van het windpark. Het station verhoogt vervolgens de spanning om de energie zo goed mogelijk te kunnen transporteren naar het hoogspanningsstation van netbeheerder Tennet in Moerdijk. Van daaruit wordt de stroom aan het elektriciteitsnet geleverd.

Trekken van kabels

De aanleg van de kabels is ook voor komend voorjaar voorzien. In april beginnen de voorbereidende werkzaamheden voor het trekken van de kabels, zoals het uitzetten van het tracé en wegkruisingen. In mei laat Vattenfall daadwerkelijk graven en worden de kabels aangelegd. Aannemer Dura Vermeer is met de uitvoering van het werk belast.

De onderdelen voor de windmolens komen per schip naar Nederland. Nordex levert de onderdelen voor de zeven windmolens. De gevaartes krijgen een hoogte van 180 meter. Aanvankelijk zouden de windmolens eind vorig jaar in Moerdijk aankomen, maar dat wordt nu komende zomer. Zodra de zeven molens geleverd zijn gaat Vattenfall in juli en augustus 2020 aan de slag met het opbouwen. De turbines moeten groene stroom leveren aan ongeveer 20.000 huishoudens in de regio. 

Veel weerstand onder inwoners

Het park riep veel weerstand op onder inwoners van het nabijgelegen Klundert, maar de Raad van State stelde ze in het ongelijk. Het is nog steeds de bedoeling dat er bij het windpark een veld met zonnepanelen komt.

 1. Druk? Ik laat mijn leven niet leiden door anderen
  Geef uw mening

  Druk? Ik laat mijn leven niet leiden door anderen

  Het is een van de meest voorkomende klachten van nu: het dag in, dag uit te veel ballen tegelijk moeten hooghouden. Thuis, op het werk, bij de (sport)club, op school, bij familie; veel mensen ervaren de huidige tijd alsof ze worden geleefd door hun omgeving. Het gevoel dat alles en iedereen in de nabijheid iets van je verwacht en jij je verplicht voelt die verwachting waar te maken. Het probleem speelt bij zowel jong als oud en in tal van sectoren. Hoe houd je de regie over je eigen leven?
 2. Zaaien en oogsten!
  Boerenpraat

  Zaaien en oogsten!

  De dagen worden langer, de mooiste tijd van het jaar komt eraan: het voorjaar! Dat betekent voor de boer dat hij plannen gaat maken voor het nieuwe groeiseizoen. Welke gronden heb ik tot mijn beschikking? Kan ik nog land huren van een collega? Vervolgens maakt de boer een bouwplan: welke gewassen ga ik zaaien? Wat en hoeveel gaan we oogsten? Voor mij is het eenvoudig, het enige gewas dat ik teel is gras. In januari plan ik waar de koeien als eerste gaan weiden. De andere weilanden worden dan gemaaid. Afhankelijk van die keuze volgt een bemestingsplan.