Volledig scherm
Commissaris van de koning Wim van de Donk bezocht woensdag Willemstad. Hij ging onder meer kijken bij de Volkeraksluizen. Sluismeester Peter de Jong vertelt hier over zijn baan op een van zijn laatste werkdagen op het complex. © Pix4Profs/Marcel Otterspeer

Van de Donk op werkbezoek: alles onder controle bij Volkeraksluizen

WILLEMSTAD -  ,,Willemstad zit vol kansen”, concludeerde commissaris van de koning Wim van de Donk woensdag na een werkbezoek aan het vestingstadje.

Bij de Volkeraksluizen liet hij zich bijpraten over de veiligheid op het Hollandsch Diep om daarna in het Mauritshuis in de rijke geschiedenis van Willemstad te duiken. ,,Dit gebouw verdient meer roering", toonde hij zich ingenomen met het plan om het Mauritshuis om te vormen tot een bezoekerscentrum over de Stelling van Willemstad als onderdeel van de Zuiderwaterlinie. Het is de bedoeling dat provincie en gemeente  Moerdijk hier elk 4 ton in steken.

Van de Donk wees erop dat provincie en gemeente ook op andere gebieden nauw samenwerken, zoals bijvoorbeeld in het Havenbedrijf Moerdijk, het windmolenpark langs de A16 en in het verbeteren van de infrastructuur. Gedeelde zorgen zijn er ook, zoals over de kosten voor de jeugdzorg en het vervoer van gevaarlijke stoffen.

Drugsboot

Hij ging ook in op het aantreffen van de drugsboot in de haven van Moerdijk. Die toont volgens Van de Donk aan dat terecht vol wordt ingezet op het bestrijding van drugscriminaliteit. ,,Dat baart wel zorgen. Lage straffen en een lage pakkans vormen bijna een uitnodiging om dit soort nering op te zetten. We zijn zeer gemotiveerd om hier stevig tegen op te treden.”

De commissaris van de koning had verder gesprekken met het college van burgemeester en wethouders, raadsleden en de stadstafel.

  1. Een handgranaat maakte het einde aan het leven van Ad (9) en Henk van Bragt (4). ‘Ze hebben nooit anders dan oorlog gekend’
    PREMIUM
    Mijn bevrijding

    Een handgra­naat maakte het einde aan het leven van Ad (9) en Henk van Bragt (4). ‘Ze hebben nooit anders dan oorlog gekend’

    BREDA/TETERINGEN - ,,Kijk”, zegt Jeanne Bastiaanssen-Van Bragt (82) uit Breda. Ze opent een klein hartvormig medaillon. Er verschijnen twee portretjes in zwart-wit. ,,Dit zijn mijn broertjes”, zegt ze. ,,Ad van 9 en Henk van 4.” Ouder zijn ze nooit geworden. Op 2 september 1944 kwam in Teteringen aan hun nog jonge leven abrupt een eind.