Volledig scherm
Commissaris van de koning Wim van de Donk bezocht woensdag Willemstad. Hij ging onder meer kijken bij de Volkeraksluizen. Sluismeester Peter de Jong vertelt hier over zijn baan op een van zijn laatste werkdagen op het complex. © Pix4Profs/Marcel Otterspeer

Van de Donk op werkbezoek: alles onder controle bij Volkeraksluizen

WILLEMSTAD -  ,,Willemstad zit vol kansen”, concludeerde commissaris van de koning Wim van de Donk woensdag na een werkbezoek aan het vestingstadje.

Bij de Volkeraksluizen liet hij zich bijpraten over de veiligheid op het Hollandsch Diep om daarna in het Mauritshuis in de rijke geschiedenis van Willemstad te duiken. ,,Dit gebouw verdient meer roering", toonde hij zich ingenomen met het plan om het Mauritshuis om te vormen tot een bezoekerscentrum over de Stelling van Willemstad als onderdeel van de Zuiderwaterlinie. Het is de bedoeling dat provincie en gemeente  Moerdijk hier elk 4 ton in steken.

Van de Donk wees erop dat provincie en gemeente ook op andere gebieden nauw samenwerken, zoals bijvoorbeeld in het Havenbedrijf Moerdijk, het windmolenpark langs de A16 en in het verbeteren van de infrastructuur. Gedeelde zorgen zijn er ook, zoals over de kosten voor de jeugdzorg en het vervoer van gevaarlijke stoffen.

Drugsboot

Hij ging ook in op het aantreffen van de drugsboot in de haven van Moerdijk. Die toont volgens Van de Donk aan dat terecht vol wordt ingezet op het bestrijding van drugscriminaliteit. ,,Dat baart wel zorgen. Lage straffen en een lage pakkans vormen bijna een uitnodiging om dit soort nering op te zetten. We zijn zeer gemotiveerd om hier stevig tegen op te treden.”

De commissaris van de koning had verder gesprekken met het college van burgemeester en wethouders, raadsleden en de stadstafel.

 1. Koddige voorstelling ‘Selma Ann Louis’ van Tejatergroep Snippers in
  PREMIUM
  recensie

  Koddige voorstel­ling ‘Selma Ann Louis’ van Tejater­groep Snippers in

  ZEVENBERGEN - In de aankondiging wordt de nieuwe productie Selma Ann Louis van Tejatergroep Snippers ‘het roadmovietheaterspektakel’ genoemd. Zo'n ondertitel is typerend voor deze theatergroep, die de laatste jaren bezig is allerlei vormen van theater te spelen. Verteltheater, de komedie, drama, familievoorstellingen en open luchttheater, ze behoren allemaal tot het repertoire van deze groep.
 2. Deze Brabantse podcasts zijn het luisteren waard

  Deze Brabantse podcasts zijn het luisteren waard

  Podcasts zijn het helemaal. Ooit bedacht om bestanden op te nemen in RSS-feeds, nu niet meer weg te denken uit het medialandschap. Ze gaan over nieuws, sport, kunst&cultuur, levensvragen en zelfs tieten. Over elk denkbaar onderwerp is wel een podcast te vinden. Om je wegwijs te maken door de vele gesprekken en het oeverloze geouwehoer, hebben we een geheel willekeurige lijst gemaakt met podcasts die een link hebben met Brabant. Aanvullingen zijn welkom via dit e-mailadres.
 3. Ik ben echt klaar met dit kabinet
  Geef uw mening

  Ik ben echt klaar met dit kabinet

  Als alles volgens planning verloopt, gaan we in Nederland in maart 2021 weer naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Dat duurt dus nog bijna anderhalf jaar. Ondertussen is wel duidelijk geworden dat heel wat mensen in dit land ontevreden zijn, boos ook. Het huidige kabinet, Rutte III, lijkt vandaag de dag vooral druk met brandjes blussen, van woedende boeren tot boze docenten. Wordt het niet tijd voor een frisse wind? Of moet kabinet Rutte III de vier jaar vol maken?