TuinAward: landschapstuin van Marjo en Anneke: 'Wij doen graag samen de tuin'

videoBN DeStem bezoekt acht verschillende tuinen. Straks kunt u stemmen op uw favoriete tuin. Vandaag deel twee: een landschapstuin in Oudemolen.

'Hier hingen vorig jaar bananen in de boom. Dat is wel bijzonder, hoor." Marjo (70) en Anneke (68) van der Laan hebben al jaren een bananenplant in de tuin staan, maar die stierf in de winter af. De laatste jaren bleven de scheuten dankzij de milde winters staan, waarop bloesem en uiteindelijk vruchten volgden. Afgelopen winter heeft de plant door de strenge vorst de geest gegeven. ,,Maar kijk, er komen toch weer nieuwe scheuten op", wijst Anneke. Zij gaat over de beplanting, vertelt haar man Marjo. Hijzelf doet vooral het zwaardere werk, de uitvoering van de plannen. ,,Mooi om dat samen te doen." Al meer dan veertig jaar wonen ze aan de dijk in Oudemolen. Ze zijn begonnen in een klein tuinderswoninkje en duizend vierkante meter grond. Daar is in de loop der jaren het een en ander bijgekomen.

Honinggraad

Volledig scherm
Marjo en Anneke hebben de tuin in honingraad verdeeld: ,,Met een grote tuin weet je niet waar je gebleven bent met onderhoud." © Foto Jan Stads / Pix4Profs

Om het beheersbaar te houden hebben ze de tuin in honingraad verdeeld, dat houdt in dat de borders zeskantig zijn. ,,Met een grote tuin weet je 's ochtends echt niet meer waar je de vorige dag gebleven bent met onderhoud", legt Marjo uit. Nu kunnen ze een of twee vakken per keer doen. Toen ze jonger waren stonden alle vakken vol, nu zijn er enkele dichtgelegd met stenen. ,,We worden een dagje ouder, zo hebben we er iets minder werk aan."

Middenin het groen bloeit de lichtgele Phlomis. Ook groeit er een mistletoe: gastheer van de maretak is een lijsterbes. Dat werkt prima. Middenin de voortuin staat een oude wilg. Er slingert een zoetgeurende kamperfoelie omheen. Inmiddels is hij gekortwiekt; door jarenlang als spechtenflat te fungeren werd de boom gevaarlijk.

Volledig scherm
Vanuit de vijver klinkt vrolijk gekwaak van de kikkers. Het is een levenswijze zo'n grote tuin, maar het blijft veel werk. © Foto Jan Stads / Pix4Profs

Dieren

Er wonen meer dieren in deze dichtbegroeide, groene tuin. In de keramieken potten die her en der in de tuin liggen, huizen koolmeesjes. Boven de achterdeur zit een nestje winterkoninkjes. Door glazen vazen omgekeerd over de margrieten te zetten, worden de jonge plantjes beschermd tegen konijnen. ,,Bij de hosta's gooi ik koffiedik. Dat houdt de slakken weg", vertelt Anneke. Ondertussen heeft Marjo een hele klus aan het in toom houden van de metershoge bamboe langs de rand. ,,Terwijl je ook bamboe hebt die niet woekert, het is gewoon een gebrek aan voorlichting", aldus zijn vrouw.

Vanuit de vijver klinkt vrolijk gekwaak van kikkers. In de winter komt er geregeld een ijsvogel om de vissen eruit te pikken. Marjo: ,,Zo typisch, hij eet eerst de zwarte op, daarna begint 'ie pas aan de oranje." Op het terras staan potten met citrusvruchten, er komen al bloemetjes aan. De oranje bloemen van Suzanne-met-de-mooie-ogen kleuren er goed bij. Achterin de tuin staan meer uitheemse planten; een vijg en potten met vetplanten en Aloë Vera. Langs de border groeit de Acanthus, die oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied komt.

Smaken verschillen

Het is een levenswijze zo'n grote tuin, maar het blijft veel werk; de boomgaard, de moestuin en de grote kas, waar planten worden opgekweekt en zo nodig overwinteren. De tuin zelf valt mee vinden ze. ,,In het voorjaar is het hard werken, want dan moet alles erin. In het najaar is het snoeien geblazen", legt Anneke uit. Hun smaken verschillen wel. Anneke: ,,Ik houd van donkere tinten tot zwart aan toe, Marjo is meer van de kleuren. Nu vloeken bloemen niet met elkaar, maar ik zorg wel dat het kleurgebruik binnen de perken blijft."

Volledig scherm
Metershoge bamboe in bedwang houden. © Foto Jan Stads / Pix4Profs