Volledig scherm
Een uit Nederland vertrokken goederentrein met chemicaliën is zaterdagochtend ontspoord en ontploft bij het Belgische Schellebelle. Door het ongeval ontstond een grote vuurzee en kwam de giftige stof cyanide vrij. Een omwonende overleed. © EPA

Treinongeval Wetteren: afvalschip bij ATM in Moerdijk gereinigd

MOERDIJK - Bij afvalverwerker ATM Moerdijk ligt momenteel een leeg schip dat afkomstig is uit België en waarin bluswater van het treinongeval bij Wetteren heeft gezeten. Het schip wordt bij ATM gereinigd en weer geschikt gemaakt voor het transport van palmolie.

Dat heeft de gemeente Moerdijk bekendgemaakt.

Het afvalwater is bluswater dat is gebruikt bij de bestrijding van gevaar en overlast bij het treinongeluk dat begin mei bij het Belgische Wetteren plaatsvond.

Het water is eerder met het schip afgevoerd en wordt in België verwerkt. De scheepstanks moeten nu ook grondig worden gereinigd. Dat gebeurt door veelvuldig wassen, stomen, spoelen en drogen. Dit alles gebeurt in een gesloten systeem.

Het reinigingswater wordt bij ATM opgeslagen waarna zal worden bepaald welke verwerkingstechniek het best kan worden ingezet.

ATM is in het bezit van de benodigde vergunning en installaties. De nieuwe Omgevingsdienst Midden en West Brabant houdt namens de Provincie toezicht op de verwerking van het bluswater bij bij ATM.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Kapitaalinjectie voor haven met water in Zevenbergen
  PREMIUM
  video

  Kapitaalin­jec­tie voor haven met water in Zevenber­gen

  ZEVENBERGEN - Het ziet er naar uit dat dit voorjaar het grote graafwerk begint in het centrum van Zevenbergen. Er liggen miljoenen euro's extra klaar om het havenkarwei vlot te trekken. De gemeente Moerdijk hoest een kleine miljoen euro meer op. ,,Een haven met water is een grote plus voor het centrum”, verdedigt wethouder Thomas Zwiers dit voorstel van het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad.

poll

Een haven met water is een aanwinst voor Zevenbergen en mag daarom best wat meer kosten

 • Eens (32%)
 • Oneens (68%)
3192 stemmen