Volledig scherm
Eerste repetitie van ‘De Canon van Sabina’ op Fort Sabina (Foto vlnr: Coby Pijpers, Thijs van den Berge, Petra Hoving, Diana van Trigt, Henk Hendrikx) © Pix4Profs/Peter Braakmann

Toneelstuk met Fort Sabina als locatie blijkt verbluffend geschikt

HEIJNINGEN - Weinig voor de hand liggend, maar verbluffend geschikt. Dat kun je zeggen van Fort Sabina als locatie voor een toneelstuk. Het grootste fort van de Zuiderwaterlinie werd in 1811 aangelegd, en deed dienst als onderdeel als verdedigingswerk in diverse tijdperken. 

‘Als deze muren konden spreken’ is hier wel erg van toepassing. En dat gaat gebeuren, met Theatergroep Impro als spreekbuis van Fort Sabina. In september en oktober is het fort in Heijningen zowel de locatie als de hoofdrolspeler in ‘De Canon van Sabina’, waarin de acteurs van Impro de tijdlijn van het fort schetsen. 

Genoeg te lachen

,,Niet al te zwaar, er valt ook genoeg te lachen”, verklapt Joost van Rijckevorsel. Hij is verantwoordelijk voor de producties in Fort Sabina. Met Sanne Hendrikx van Van Creatieve Huize brengt hij ‘De Canon’ binnen de muren van het fort. ,,We hebben de verhalen over het fort verzameld en ze bewerkt voor dit stuk”, zegt Hendrikx. In een van de gewelven zijn de acteurs voor de eerste repetitie verzameld. ,,Veel mensen kennen dit fort wel, zeker mensen uit de regio”, gaat ze verder. ,,Maar vaak hebben ze geen idee van wat hier allemaal is gebeurd.” Van Rijckevorsel: “Bij binnenkomst worden de bezoekers aan het toneelstuk verwelkomd door de poortwachter. Hij neemt hen mee naar de verschillende locaties van Fort Sabina, waar de verhalen worden gespeeld. Zo krijg je een beeld van het fort zelf, maar ook van wat zich hier de afgelopen twee eeuwen heeft afgespeeld.” 

Watersnoodramp

Hij schetst enkele aangrijpende voorbeelden van bijvoorbeeld de Watersnoodramp in 1953. ,,Je maakt weer mensen van de verhalen, dat is onze bedoeling. Naarmate de tijd vordert, wordt een verhaal abstracter. Met een stuk als dit, krijgen ze weer een gezicht.”

‘De Canon van Sabina’ wordt de weekends van 28 en 29 september, en 5 en 6 oktober opgevoerd. De tijden zijn iedere dag 13.00, 14.30 en 16.00 uur. Meer info: www.fortsabina.nl.

Volledig scherm
Eerste repetitie ‘De Canon van Sabina’ op Fort Sabina (Foto vlnr: Coby Pijpers, Thijs van den Berge, Petra Hoving, Diana van Trigt) © Pix4Profs/Peter Braakmann