Volledig scherm
Koe bij firma Jongmans in de Klundert. © Henk den Ridder

Tijdelijke arbeiderswoning mogelijk oplossing voor Klundertse agrariër Jongmans

KLUNDERT - Een arbeiderswoning bouwen met een tijdelijk karakter. Dat is de oplossing die Bert Jongmans ziet voor het bouwen van een nieuwe woning bij zijn gemengd agrarisch bedrijf aan de Klundertsedijk  in Klundert. 

Volledig scherm
Koeien in de oude stal. Eigenlijk kun je zo geen koeien meer houden. © Henk den Ridder

Jongmans sprak deze week in tijdens de commissie Fysieke Infrastructuur. De extra woning is nodig omdat dochter Elisabeth Jongmans het bedrijf wil overnemen en de familie de veeteelt wil concentreren aan de Klundertsedijk. Nu staan de stallen op twee plekken, aan de Zevenbergseweg bij de ouderlijke woning, en aan de Klundertsedijk. 

Nieuwbouw in het buitengebied mag niet van de provincie. ,,Maar dat geldt voor burgerwoningen. De woning die wij willen bouwen is een arbeiderswoning, dienstbaar aan het bedrijf", lichtte Jongmans toe. ,,Die woning moet een tijdelijk karakter krijgen volgens de regels. van de provincie. Dat garanderen wij. Als het bedrijf stopt, dan vervalt de woonfunctie."

Het betekent niet automatisch dat de woning ook gesloopt wordt. ,,Je kunt de woning integreren in de stal. Bij verkoop kan het dan bijvoorbeeld ook kantoor worden."

Quote

Als het bedrijf stopt, dan vervalt de woonfunc­tie.

Bert Jongmans, Agrariër
Volledig scherm
De fokstier besnuffelt een van de koeien. © Henk den Ridder

De provincie staat dat volgens Jongmans toe. Afgelopen weekeinde hebben meerdere raadsleden samen met Wilma Dirken van Provinciale Staten een bezoek gebracht aan het bedrijf van Jongmans. 

De politiek toonde zich enthousiast over de nieuwe mogelijkheden. Eerder werd  door de gemeente een streep gezet door de bouw van een tweede woning in het buitengebied. ,,Met lef en creativiteit kan de gemeente dit probleem oplossen", stelde Remco Heus (VVD). De bal ligt bij de gemeente oordeelde de politiek. 

Wethouder Désirée Brummans pakte de handschoen op maar hield een grote slag om de arm. ,,Ik zie ruimte, maar ben heel voorzichtig. Het begrip 'tijdelijke woning' is hierin belangrijk. Maar we gaan in gesprek met de familie Jongmans en de opties bekijken", beloofde Brummans.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement