Vanaf 1 juni mogen ook op de net vernieuwde Markt in Zevenbergen terrasjes komen te staan, uiteraard als ze voldoen aan de gezondheidsvoorschriften van het RIVM.
Volledig scherm
Vanaf 1 juni mogen ook op de net vernieuwde Markt in Zevenbergen terrasjes komen te staan, uiteraard als ze voldoen aan de gezondheidsvoorschriften van het RIVM. © Annelies Vlaanderen

Terrassen in Zevenbergen mogen groter: ‘Eerste dag zal spannend worden’

MOERDIJK - Horeca-ondernemers van Zevenbergen halen opgelucht adem nu de gemeente Moerdijk hun terrassenplannen heeft goedgekeurd. 

Niet alleen het horecaplein, maar ook het nieuwe deel van de markt mag terras worden, uiteraard allemaal volgens de gezondheidsrichtlijnen van het RIVM. Hoeveel zitplaatsen er in totaal komen, weet Peter van de Wiel, secretaris van Koninklijke Horeca Nederland Moerdijk, niet precies. ,,Zelf heb ik bij De Bakkerij plaats voor 60 mensen buiten en 17 binnen. Dat is niet zo veel, terwijl we veel belangstelling verwachten. Dus de eerste dag zal best spannend worden.”

De tijdelijke uitbreiding duurt voorlopig tot 1 oktober

De tijdelijke uitbreiding gaat in op 1 juni en duurt voorlopig tot uiterlijk 1 oktober heeft de gemeente bepaald. In totaal kwamen er 23 verzoeken bij de gemeente Moerdijk binnen om ruimere terrassen in te richten, 19 individuele en drie gezamenlijke. Afgelopen woensdag werden alle verzoeken beoordeeld, waarbij onder meer werd gelet op veiligheid, verkeer, handhaving en vergunningen en het centrumproject Zevenbergen.

Peter van de Wiel van café De Bakkerij en secretaris van Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Moerdijk, is een tevreden man.
Volledig scherm
Peter van de Wiel van café De Bakkerij en secretaris van Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Moerdijk, is een tevreden man. © peter van trijen/pix4profs

Het gezamenlijke verzoek voor extra terrassen bij het Raadhuis in Willemstad is goedgekeurd, maar voor het middelste stuk van de Voorstraat is dat nog niet het geval. Volgens een woordvoerster van de gemeente geldt in de Voorstraat een voorwaarde dat er niet meer plaatsen mogen zijn dan in het normale geval. ,,Mensen moeten simpelweg meer verspreid zitten.”

Sommige ondernemers moeten hun plannen nog iets aanpassen

Alle ondernemers hebben intussen bericht van de gemeente had, sommigen van hen moeten nog iets aanpassen en daar wordt komende week nog over gesproken.  Vanuit Klundert waren er drie individuele aanvragen, vanuit Zevenbergen 9 individuele en 2 gezamenlijke, in Willemstad 2 gezamenlijke en 1 individueel, in Heijningen 1, in Fijnaart 3 in Noordhoek 1 en in Standdaarbuiten 1. 

Van de Wiel van KHN is in ieder geval zeer te spreken over de gemeente. ,,Ze werken aan alle kanten mee is mijn ervaring. We kijken hoe het gaat lopen en hopelijk kunnen we na een maand nog iets verder versoepelen.”

Er moet bij de tijdelijke terrasuitbreiding uiteraard wel rekening worden gehouden met de weekmarkt in Zevenbergen.
Volledig scherm
Er moet bij de tijdelijke terrasuitbreiding uiteraard wel rekening worden gehouden met de weekmarkt in Zevenbergen. © Pix4Profs/Marcel Otterspeer
  1. ‘Heerlijk, het hooi is binnen’
    Boerenpraat

    ‘Heerlijk, het hooi is binnen’

    Nadat de eerste snede binnen is - dit is het eerste gras dat geoogst wordt in het voorjaar, vaak ook het beste gras - maak ik me op voor het winnen van hooi uit het natuurgebied. In dit gebied, grenzend aan de boerderij, wordt niet bemest en geen gebruikgemaakt van gewasbestrijdingsmiddelen. Extensief, ecologisch beheer, zoals dat heet. In verband met probleemonkruid, zoals ridderzuring en akkerdistel, mag ik er eerder maaien, zodat dit onkruid zich niet kan vermeerderen. Zo krijgen de planten geen kans om zaad te vormen.