Volledig scherm
20191130 - ROOSENDAAL - Pix4Profs/Tonny Presser - wethouder Eef Schoneveld reikt de Sportpenning van de gemeente Moerdijk uit aan Bart Ploeg, Nederlands Kampioen Karten in de klasse X30 Junior (13-15 jaar). © Pix4Profs/Tonny Presser

Talentvolle karter Bart Ploeg (13) uit Heijningen krijgt op kartbaan sportpenning van de gemeente

HEIJNINGEN - Karter Bart Ploeg (13) uit Heijningen is afgelopen zaterdag onderscheiden met de Sportpenning van de gemeente Moerdijk. Zijn erelijst binnen de kartsport is, ondanks zijn nog jonge leeftijd, indrukwekkend te noemen. Maar liefst drie nationale titels schreef hij al op zijn naam. Ook gooide hij hoge ogen op verschillende Europese kampioenschappen. 

Ploeg is de jongste winnaar ooit van de erepenning, maar dat zegt niet zo veel. Hij is ook de op-een-na-oudste winnaar, aangezien de sportprijs . De sportpenning wordt toegekend op basis van voordracht. In 2017 viel (winter)triatleet Teun Sweere als eerste Moerdijker de eer te beurt. 

Flabbergasted 

Totaal verrast, was Bart toen wethouder Eef Schoneveld ineens binnenliep. En dat bovenop het moment even daarvoor, toen hij ook al helemaal flabbergasted was toen hij bij de Roosendaalse indoor kartbaan ineens een hele groep familie en vrienden aantrof. Met een smoesje over zijn vader die even iets op moest halen, was hij meegelokt naar de baan waar hij ooit zijn eerste meters op het asfalt maakte. Een feestje, speciaal voor de jonge kampioen.

In zijn korte toespraak haalde wethouder Schoneveld zijn oma aan die hem vroeger op het hart drukte 'alleen trotst te zijn op de dingen die je zélf hebt gepresteerd'. ,,Toch", zo vervolgt Schoneveld", denk ik dat we als gemeente Moerdijk trots mogen zijn op een inwoner als Bart." 

Bart straalt als middelpunt van de middag. Hij belooft de penning 'een mooi plekje' te geven. Maar wat als de jonge coureur straks in navolging van zijn idool Lewis Hamilton succesvol formule-1 racer wordt? De Sportpenning van de gemeente Moerdijk heeft hij dan al. ,,Ach, dan zijn er nog altijd andere onderscheidingen te bedenken", laat de Schoneveld weten. 

Behalve de sportpenning en bijbehorende oorkonde, bracht de wethouder cadeautjes mee als ware hij de Sint zelf. Voor Bart een biografie van F1-coureur Ayrton Senna, een bos bloemen voor moeder Marielle en een fles wijn voor vader. Zijn ouders vormden tot op heden ook zijn team. Al wordt er momenteel verder gekeken naar de toekomst. ,,We zijn met een professioneel team in gesprek", zegt Arjan Broek. ,,Wij hebben hem tot hier kunnen helpen en om verder te komen, heeft hij een andere begeleiding nodig."