Volledig scherm
© stock.xchng

Stichting luidt noodklok over voortbestaan Theater de Schuur in Zevenbergen

ZEVENBERGEN - Henk Hendrikx, voorzitter van Stichting Stoffer en Blik vreest het einde van Theater De Schuur in Zevenbergen als de gemeente Moerdijk niet met ondersteuning over de brug komt.

Hendrikx sprak zijn zorg uit tijdens de opening van een kerstexpositie op Tweede Kerstdag in Theater de Schuur over het cultuurbeleid van de gemeente Moerdijk.„Als Stichting Stoffer en Blik zijn we theatermakers, geen geldbijeenschrapers.”

Het theater draait op de inzet van vrijwilligers en particuliere initiatieven. „Als het particulier initiatief wegvalt zal dat mogelijk leiden tot het einde van het theater", vreest de voorzitter. „Op dit moment moeten we ruim een derde van de exploitatie gebruiken voor energie. Het niet geïsoleerde dak van de Schuur is zo lek als een mandje.

Er komt weliswaar geen water naar binnen, maar de warmte stroomt er wel langs weg”, legt Hendrikx uit. „Ook voldoet het verwarmingssysteem niet meer. Het zou mooi zijn als het isoleren van de Schuur naar voren geschoven wordt. Maar aangezien er pas in 2023 iets wordt gedaan - in 2024 moet het asbesthoudende dak vervangen zijn -, is het de vraag hoe lang wij de exploitatiekosten nog kunnen opbrengen. Wij kunnen nu al twee jaar niets meer investeren.”

De gemeente Moerdijk laat weten dat de technische staat van het dak er op dit moment niet om vraagt om eerder te renoveren dan 2023. Pas dan is er voldoende geld gereserveerd voor een ingrijpende dakrenovatie. De gemeente heeft Stoffer en Blik aangeboden om tijdelijke maatregelen voor geluidsisolatie toe te passen, maar daar heeft de stichting van afgezien, aldus een gemeentewoordvoerder.