Volledig scherm

Stichting Behoud Buitengebied: LPM op voormalig Shell-terrein

MOERDIJK - De Stichting Behoud Buitengebied Moerdijk was, is en blijft tegen het Logistiek Park Moerdijk in de oksel van de A16 en de A17. De club pleit voor het invullen van het voormalige Shell-gebied met bedrijven in de logistieke sector.

In de voorliggende plannen moet daar juist zware chemie komen.

"We waren net klaar waren met de discussies over Moerdijk 2, waar 600 hectare zware industrie zou komen. En we moesten nog beginnen met praten over het LPM. Toen al pleitte het adviesbureau RBOI er al voor om op de voormalige Shell-gronden logistieke bedrijven te vestigen", zegt SBBM-voorzitter Wim Rijnart.

Het gaat bij de SBBM vooral om duurzaam ruimtegebruik. Waarom 140 hectare bedrijfsterrein creëren als er tussen Shell Moerdijk en de Zuidelijke Randweg nog 150 hectare braak ligt?

"Logistieke bedrijven werven is perfect", zegt Kees Nieuwenhuize van SBBM enthousiast. "Maar daar is geen nieuw terrein voor nodig! Er liggen honderden hectaren al tientallen jaren braak."

Bovendien, zo zegt Nieuwenhuize, is de infrastructuur al aanwezig ten zuiden van de Shell: "Spoor, wegen, snelwegen, water, een buisleidingenstraat. Alles is er al." Volgens Wim Rijnart heeft een logistiek park op het huidige industrieterrein een bijkomend effect: "Het geeft rust. Door de gronden te bestemmen voor logistiek komt er veel minder kans op calamiteiten."

Lees het hele verhaal maandag 3 oktober in BN DeStem