Volledig scherm
Theater De Schuur in Zevenbergen. © Henk den Ridder

Steun gemeente Moerdijk aan theater De Schuur kent zijn grenzen

ZEVENBERGEN - Als de stichting Stoffer en Blik niet de mogelijkheid krijgt professionele mensen in te zetten voor theater De Schuur, dan gaan er grote problemen ontstaan. Het theater is niet meer draaiend te houden met alleen vrijwilligers.

De gemeente Moerdijk heeft daar alle begrip voor, maar wil geen geld beschikbaar stellen voor vaste krachten. 

Er zijn meer verenigingen die problemen hebben met de inzet van vrijwilligers, motiveert wethouder Thomas Zwiers die keuze. Dat blijkt uit de stukken waar gemeente en Stoffer en Blik over praten. De stichting kon die gisteren niet verder toelichten. 

Volledig scherm
De jaarlijkse kerstexpositie van amateurkunstenaars trekt elk jaar veel publiek naar De Schuur. © Marcel Otterspeer / Pix4Profs

Huur

De Schuur draait goed. Vorig jaar waren er ruim 16.000 bezoekers/gebruikers. De huur bedraagt een kleine 4.000 euro per jaar, waarbij de gemeente tekent voor het groot onderhoud. De bar levert bijna 39.000 euro per jaar op. Daarnaast verhuurt Stoffer en Blik het gebouw en dat is goed voor jaarlijks 18 mille. 

,,We zijn al een tijdje met elkaar in gesprek", zegt wethouder Zwiers. ,,Maar ze vragen ons best moeilijke dingen." Om het beheer te professionaliseren heeft Stoffer en Blik behoefte aan vaste krachten. Voor de administratie, maar bijvoorbeeld ook voor het klaarmaken van de zaal voor een voorstelling.

Volledig scherm
In 2015 trad My Brainbox op in De Schuur met op de voorgrond Bert Heerink en Jan Akkerman. © Marcel Otterspeer

Tribune

Zwiers denkt mee. ,,De gemeente neemt tien mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst. Misschien zit er wel iemand bij die iets voor De Schuur kan betekenen." En om het werken met de demontabele tribune te vergemakkelijken zou er geïnvesteerd kunnen worden in een betere, flexibele tribune. 

Het bestuur van Stoffer en Blik hoopt dat de gemeente De Schuur gaat erkennen als een echt theater. Dat zou de weg openen naar andere vormen van subsidiëring. Nu wordt Stoffer en Blik gesubsidieerd volgens de regels die gelden voor stichtingen en verenigingen. Dat is jaarlijks goed voor 9.000 euro. 

Volledig scherm
Jong en oud keek in 2016 zijn ogen uit op de expositie Verrassend Meccano in theater De Schuur. Ook de 6-jarige Tessa is verrast. © Marcel Otterspeer

LED-verlichting

Volledig scherm
In 2012 vond filmhuis Cine7 een onderkomen in Theater de Schuur in Zevenbergen. De organisatie daarvan bestaat vlnr uit Eric Wander, Ineke Matser en Jos Boeters. © ELSE LOOF

De stichting moet ook flink gaan investeren in de voorzieningen in het theater. Zo moet de halogeenverlichting plaats maken voor LED-lampen. Uitgangspunt van de gemeente is dat De Schuur blijft bestaan. Zwiers: ,,We denken aan alle kanten mee hoe we dat voor elkaar kunnen krijgen."

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement