Sterft het dialect uit? Niemand in Klundert zegt nog: 'Gif die butter is deur’

VIDEOKLUNDERT/ZEVENBERGEN - Dialecten sterven in rap tempo uit. De jongste generatie spreekt het haast niet meer, terwijl de oudste nooit een andere taal heeft geleerd. Een voorbeeld van een Klundertse familie van vier generaties: Sija Leijten-De Geus (94), dochter Nel Meijer-Leijten (68), kleindochter Loes Vreugdenhil-Meijer (38) en achterkleindochter Tess Vreugdenhil (11).

Quote

Eerst kregen ze me met geen pèrd naar Zevenber­gen, nu wil ik niet meer terug naar de Klundert. Ik ziet hier goed

Sija Leijten-De Geus (94), Zevenbergen

Sija Leijten-De Geus (94) woont in woonzorgcentrum De Westhoek in Zevenbergen, twee hoog. In haar gezellige woonkamer hebben zich haar dochter Nel (68), kleindochter (Loes) en achterkleindochter Tess verzameld om te praten over dialect. Ze wonen allemaal al hun hele leven in Klundert, op Sija na. ,,Eerst kregen ze me met geen pèrd naar Zevenbergen, nu wil ik niet meer terug naar de Klundert. Ik zit hier goed.”

  1. Een handgranaat maakte het einde aan het leven van Ad (9) en Henk van Bragt (4). ‘Ze hebben nooit anders dan oorlog gekend’
    PREMIUM
    Mijn bevrijding

    Een handgra­naat maakte het einde aan het leven van Ad (9) en Henk van Bragt (4). ‘Ze hebben nooit anders dan oorlog gekend’

    BREDA/TETERINGEN - ,,Kijk”, zegt Jeanne Bastiaanssen-Van Bragt (82) uit Breda. Ze opent een klein hartvormig medaillon. Er verschijnen twee portretjes in zwart-wit. ,,Dit zijn mijn broertjes”, zegt ze. ,,Ad van 9 en Henk van 4.” Ouder zijn ze nooit geworden. Op 2 september 1944 kwam in Teteringen aan hun nog jonge leven abrupt een eind.