Sterft het dialect uit? Niemand in Klundert zegt nog: 'Gif die butter is deur’

VIDEOKLUNDERT/ZEVENBERGEN - Dialecten sterven in rap tempo uit. De jongste generatie spreekt het haast niet meer, terwijl de oudste nooit een andere taal heeft geleerd. Een voorbeeld van een Klundertse familie van vier generaties: Sija Leijten-De Geus (94), dochter Nel Meijer-Leijten (68), kleindochter Loes Vreugdenhil-Meijer (38) en achterkleindochter Tess Vreugdenhil (11).

Quote

Eerst kregen ze me met geen pèrd naar Zevenber­gen, nu wil ik niet meer terug naar de Klundert. Ik ziet hier goed

Sija Leijten-De Geus (94), Zevenbergen

Sija Leijten-De Geus (94) woont in woonzorgcentrum De Westhoek in Zevenbergen, twee hoog. In haar gezellige woonkamer hebben zich haar dochter Nel (68), kleindochter (Loes) en achterkleindochter Tess verzameld om te praten over dialect. Ze wonen allemaal al hun hele leven in Klundert, op Sija na. ,,Eerst kregen ze me met geen pèrd naar Zevenbergen, nu wil ik niet meer terug naar de Klundert. Ik zit hier goed.”

  1. Zaaien en oogsten!
    Boerenpraat

    Zaaien en oogsten!

    De dagen worden langer, de mooiste tijd van het jaar komt eraan: het voorjaar! Dat betekent voor de boer dat hij plannen gaat maken voor het nieuwe groeiseizoen. Welke gronden heb ik tot mijn beschikking? Kan ik nog land huren van een collega? Vervolgens maakt de boer een bouwplan: welke gewassen ga ik zaaien? Wat en hoeveel gaan we oogsten? Voor mij is het eenvoudig, het enige gewas dat ik teel is gras. In januari plan ik waar de koeien als eerste gaan weiden. De andere weilanden worden dan gemaaid. Afhankelijk van die keuze volgt een bemestingsplan.