Volledig scherm
De gemeente Moerdijk gaat de Bult van Pars aanpakken en saneren. Donderdag was daarvoor in het pikkedonker een officieel momentje met onder andere omwonenden en wethouder Thomas Zwiers. © Pix4Profs/Marcel Otterspeer

Startsein klinkt voor einde van vervuilde Bult van Pars in Klundert

KLUNDERT - ,,Proost, op een nieuwe toekomst voor de Bult van Pars!", zegt VVD-wethouder Thomas Zwiers van de gemeente Moerdijk, wanneer hij zijn glas heft. Bovenop de bult in Klundert proostte hij donderdag samen met omwonenden, leden van de projectgroep en leden van de heemkundekring op het begin van het einde van de bult. 

De Bult van Pars, een markante plek in de Oliemolenstraat, wordt nog dit jaar met de grond gelijkgemaakt. 

Hoewel de hoop grond veel inwoners al jaren een doorn in het oog is, blijkt er tijdens het feestelijke moment ook een groepje aanwezigen te zijn die de bult gaat missen. Naast het dertigtal volwassenen, heeft zich namelijk een aantal kinderen verzameld. Drie van hen klimmen in de enorme boom die bovenop de bult staat. Anderen crossen met hun step en fietsje van de berg naar beneden en weer omhoog. 

,,Voor hen vind ik het wel jammer dat dit er straks niet meer is", zegt een moeder die met haar kinderen in de directe omgeving van de bult woont. ,,De jongens bouwen hier hutten en als het sneeuwt, vliegen ze van boven naar beneden. Voor hen is het een leuke plek. Maar goed, het is eigenlijk een grote berg vuil natuurlijk.”

Asbest

De bult is namelijk met olie en asbest vervuild. Tijdens de saneringswerkzaamheden, waarvan de voorbereidingen komende week starten, zal dit eerst worden verwijderd. ,,Normaal ligt het tempo daarvan vrij hoog", zegt Ap Kemmeren van V&S Milieuadviseurs. ,,Maar hier moeten we rekening houden met archeologisch goed dat zich in de bult bevindt.”

Volgens Kemmeren is de klus begin volgend jaar geklaard. Daarna wordt, in samenspraak met omwonenden, de stadstafel, de heemkundekring en de ondernemersvereniging, bepaald welke bestemming de grond zal krijgen.