Volledig scherm
© Ad Goddrie

Staking Moerdijk raakt productie Shell

MOERDIJK - De lopende werkonderbrekingen bij Shell-locaties in Moerdijk en Pernis hebben duidelijk impact op de productie van het bedrijf. Dat bevestigde een woordvoerder van de olie- en gasreus. Vakbonden zeggen dat de productie met twee derde wordt teruggebracht in Pernis en dat de inzet van personeel in Moerdijk minimaal is. Shell benadrukt dat het geen percentages over de impact naar heeft gebracht.

Vakbonden en Shell kunnen het niet eens worden over een nieuwe cao. De bonden willen een structurele loonsverhoging van 5 procent per jaar en vermindering van werkdruk. Shell bood dit jaar 2,5 procent meer salaris en 2 procent erbij in 2020. In beide jaren wil het olie- en gasbedrijf ook nog gemiddeld 1,5 procent extra loon geven, afhankelijk van de prestaties van de werknemer en in welke schaal die zit.

Volgens de vakbonden betekent het nu naar minimale bezetting terugschroeven van de productie dat de locaties in Pernis voor 65 procent komt stil te liggen. In Moerdijk wordt de locatie met minimale inzet juist draaiende gehouden. Shell had die locatie volgens de stakers juist stil willen leggen voor groot onderhoud.

Bekijk hieronder de beelden van de manifestatie van vorige week:

  1. Over de vestingen, door de polders en dan de oude dorpskern bij Vestingloop Willemstad
    PREMIUM

    Over de vestingen, door de polders en dan de oude dorpskern bij Vesting­loop Willemstad

    WILLEMSTAD - ,,Zie je m'n rode gezicht? Ja, ik heb zojuist al gelopen", grijnst Jacqueline den Hollander, als ze de deur van haar woning net sluit. De Willemstadse liep de vijf kilometer van de Vestingloop. Over de vestingwallen en door de dorpskern. Waar het evenement vorig jaar nog te maken had met flink wat regen, zorgde een warm najaarszonnetje ditmaal voor verzwarende, maar tegelijkertijd toch aangename omstandigheden.