Volledig scherm
© Ad Goddrie

Staking Moerdijk raakt productie Shell

MOERDIJK - De lopende werkonderbrekingen bij Shell-locaties in Moerdijk en Pernis hebben duidelijk impact op de productie van het bedrijf. Dat bevestigde een woordvoerder van de olie- en gasreus. Vakbonden zeggen dat de productie met twee derde wordt teruggebracht in Pernis en dat de inzet van personeel in Moerdijk minimaal is. Shell benadrukt dat het geen percentages over de impact naar heeft gebracht.

Vakbonden en Shell kunnen het niet eens worden over een nieuwe cao. De bonden willen een structurele loonsverhoging van 5 procent per jaar en vermindering van werkdruk. Shell bood dit jaar 2,5 procent meer salaris en 2 procent erbij in 2020. In beide jaren wil het olie- en gasbedrijf ook nog gemiddeld 1,5 procent extra loon geven, afhankelijk van de prestaties van de werknemer en in welke schaal die zit.

Volgens de vakbonden betekent het nu naar minimale bezetting terugschroeven van de productie dat de locaties in Pernis voor 65 procent komt stil te liggen. In Moerdijk wordt de locatie met minimale inzet juist draaiende gehouden. Shell had die locatie volgens de stakers juist stil willen leggen voor groot onderhoud.

Bekijk hieronder de beelden van de manifestatie van vorige week:

  1. Pakketten
    Boerenpraat

    Pakketten

    MADE - En, een beetje rustiger nu? Deze vraag krijg ik met regelmaat van klanten in onze kaaswinkel. Laatst ook weer. Ik begon meteen te ratelen over de late oogst van de sojabonen dit jaar. En dat daarna de wintertarwe nog gezaaid moest worden, maar dat het te nat was. En tussendoor was ik de voorbeelden van onze kerstpakketten 2019 aan het bedenken. Deze moeten ook na twintig jaar nog verrassend en origineel zijn. En betaalbaar, met genoeg keuze in elke prijsklasse.