Volledig scherm
Uitzicht vanaf het oude stadhuis van Klundert. © Marcel Otterspeer / Pix4Profs

Stadstafel Klundert nu vereniging met een eigen budget

KLUNDERT - De stadstafel Klundert is als eerste in de gemeente Moerdijk omgevormd tot een vereniging met een eigen budget. De papieren zijn woensdag getekend bij een notaris in Fijnaart.

Quote

Het is tijd voor de volgende stap. Omgevormde stadstafel krijgt vast bedrag per jaar en mag zelf bepalen hoe dat voor Klundert te besteden

Jack van Dorst, Wethouder Moerdijk

In de gemeente zijn elf gebiedstafels: stads- of dorpstafels waarin inwoners samen met instanties zoals gemeente, woningcorporatie en politie zaken gerealiseerd proberen te krijgen, bijvoorbeeld aanpak van verkeersknelpunten of opknap van speelplekken. ,,Het is tijd voor de volgende stap",  zegt wethouder Jack van Dorst over de transformatie van deze tafels tot verenigingen.

Als vereniging krijgt de voormalige stadstafel Klundert 5.000 euro per jaar. Daarmee kunnen leden zelf met initiatieven voor de eigen stad aan de slag. Het past volgens de wethouder in het beleid om meer aan inwoners over te laten. ,,We willen dat ze steviger aan het stuur komen als het gaat om leefbaarheid. Ze krijgen een vast bedrag per jaar en bepalen zelf hoe ze dat voor hun kern besteden. Dit staat trouwens los van subsidies voor bijvoorbeeld Sinterklaasvieringen, Dodenherdenking en Koningsdag.”

De nieuwe opzet moet zorgen voor meer transparantie. Het bestuur van de vereniging legt verantwoording af aan de leden. Alle inwoners kunnen lid worden. 

De andere gebiedstafels volgen binnenkort. Zevenbergen en Moerdijk gaan volgende week naar de notaris.