Stadspoort blikvanger Kasteeltuin

ZEVENBERGEN - De werkzaamheden in de Kasteeltuin in Zevenbergen duren tot begin volgend jaar, maar de blikvanger staat er al. De Moerdijkse wethouder Thomas Zwiers plaatste gisteren een stadspoort.

Het zes meter hoge stalen kunstwerk is een knipoog naar het Kasteel van Zevenbergen dat er vroeger stond en het boegbeeld van het opgeknapte gebied. De Kasteeltuin wordt omgevormd tot parkeerterrein, maar moet daarnaast een aantrekkelijke groene verbinding naar het centrum van Zevenbergen worden. Bezoekers kunnen straks ook onder de poort door lopen.

,,Deze poort is het eerste concrete resultaat van het Centrumplan'', aldus Zwiers. ,,Het is een mooie markering en het heeft symbolische waarde. Toen Zevenbergen tijdens de Hoekse en Kabeljauwse Twisten de verkeerde kant koos, mocht het de stadsrechten behouden, maar moest het de stadsmuren afbreken. Zevenbergen moest zijn trots inleveren, maar nu is er een soort van eerherstel.''

Het kunstwerk weegt 3.680 kilo en is gemaakt door het Zevenbergse  staalconstructiebedrijf Verhoeven. ,,Voor ons geen alledaagse klus, want normaal leveren we klein staalwerk aan de petrochemie'', vertelt Anne-Marie Verhoeven. ,,Maar omdat we een Zevenbergs bedrijf zijn, wilde we dit heel graag maken. We zijn er trots op dat we dit hebben mogen doen.''

Het werk aan de Kasteeltuin is in volle gang en loopt volgens Zwiers prima. Het streven om het parkeerterrein eind dit jaar al in gebruik te nemen blijkt echter niet haalbaar. Afhankelijk van het weer wordt dat wordt eind januari, begin februari.