Volledig scherm
Biesbosch: vissen is watersport bij deze hengelaars. (archieffoto) © Jaap Rozema/RD

Sportvissers vissen achter het net van beroepsvissers in Biesbosch en rivieren

DEN HAAG/MOERDIJK/BIESBOSCH - Het is de Zuid-Hollandse sportvissers niet gelukt bij de Raad van State een vast (schub)visquotum voor beroepsvissers in de Biesbosch en omliggende rivieren af te dwingen.

In een definitieve uitspraak veegt de Raad alle bezwaren van Sportvisservereniging Zuidwest-Nederland tegen de weigering van de Kamer voor de binnenvisserij om een uitgebreid visstandonderzoek te doen en daarna visquota-systeem in te stellen van de hand. De Raad onderschrijft daar bij een onderzoek van de Kamer voor de binnenvisserij. Dat onderzoek gaat uit van een gezonde visstand en ziet geen aanwijzingen voor een achteruitgang van die stand door het vissen van enkele beroepsvissers. 

Sterker nog, volgens de Raad zijn er aanwijzingen dat het aantal jonge vissen nog is onderschat in het onderzoek van de Kamer. In ieder geval ziet het hoogste bestuursrechtscollege geen reden om de wens van de sportvissers te vervullen en een aanvullend visstandonderzoek in de rivieren en Biesbosch te laten doen. 

De uitspraak is een tegenvaller voor de sportvissers. Zij verdenken de beroepsvissers ervan de wateren rondom de Biesbosch met grote sleepnetten leeg te vissen. Verder denken zij dat het onderzoek van de Kamer partijdig en in het voordeel van de binnenvissers is. 

Volgens de sportvissers vormende beroepsvissers een bedreiging voor de schubvisstand in de rivieren. De binnenvissers zien het omgekeerd. Zij denken dat de sportvissers de beroepsvissers uit de Biesbosch en rivieren wil wegjagen zodat ze zonder pottenkijkers zelf hun gang kunnen gaan. De sportvissers brengen volgens de Moerdijkse binnenwatervisser Huub Koman twee tot drie keer zoveel snoekbaarzen aan land als de beroepsvissers.