Sponsoring betaald uit potje voor leefbaarheid, gemeenteraad Moerdijk boos

MOERDIJK - De gemeenteraad is onaangenaam verrast dat het Havenbedrijf Moerdijk het sponsoren van lokale evenementen voortaan betaalt uit de zogeheten vitaliteitsregeling. Die pot is daar niet voor bedoeld en het is in strijd met afspraken die vorig jaar zijn gemaakt over de verzelfstandiging van het havenschap.

De gemeenteraad ging vorig jaar akkoord met het omvormen van het havenschap tot een NV op voorwaarde dat de vitaliteitsregeling zou worden verruimd. Die is bedoeld voor leefbaarheidsinitiatieven en projecten op gebied van 'maatschappelijk verantwoord ondernemen'. Het havenschap stopte daar 1 procent van de winst in, het op 1 januari opgerichte havenbedrijf 5 procent.

Educatie
Tot groot ongenoegen van de raad blijkt de havenonderneming het sponsorbeleid op de schop te hebben genomen. Naast de vitaliteitsregeling had het havenschap een potje met daarin 25.000 euro. Bedoeld voor marketing, educatie en voor sponsoring, zoals de dikke bandenrace in Standdaarbuiten, de taptoe in Klundert en de wielerronde in Zevenbergen.

Extra belasting
Voortaan wordt er enkel nog marketing uit betaald. Sponsoring en educatie zijn bij de vitaliteitsregeling ondergebracht. ,,Dit betekent een extra belasting voor dit fonds en is dus gewoon een korting'', zegt CDA-fractievoorzitter Désirée Brummans, die samen met CU-fractievoorzitter Bert Schreuders in de raad van bestuur van het voormalige havenschap zat.

Woordvoerder Linda de Groot van het havenbedrijf bestrijdt dat sprake is van een korting. ,,Wij blijven sponsoren en hanteren daar ruime criteria voor.''