Volledig scherm
Klundert - 05-01-2017 - Foto: Marcel Otterspeer / Pix4Profs - Sovakwoningen in Klundert komen leeg te staan. Er wordt gekeken naar een nieuwe bestemming. © Marcel Otterspeer / Pix4Profs

Sovak zit in de maag met woningen: 'Sovak is zo ingebakken in de Klundert'

KLUNDERT - De stichting Sovak roept de hulp in van creatieve Klundertenaren om mee te denken over de toekomst van de leegkomende Sovak-woningen in die plaats. Wanneer de bewoners verhuizen is nog steeds niet duidelijk.

De veertig bewoners moeten naar nieuwbouw in Etten-Leur verhuizen maar nog immer is niet helder wanneer de eerste paal in Etten-Leur wordt geslagen. ,,Nog dit jaar, maar het is nog niet duidelijk wanneer precies", zegt een woordvoerder van Sovak.

Exploitatie
De huizen staan aan de Beatrijsweg, de Graaf Florisstraat en het Gezellenpad. Ze zijn in 1999 in gebruik genomen. Jos van Bergen van Sovak vertelde deze week op de stadsavond in Klundert dat er problemen zijn met de exploitatie van de huizen. ,,We draaien geen zwarte cijfers", zei hij om te onderstrepen dat Sovak verlies draait op de woningen.

Volgens Van Bergen voldoen de huizen ook niet meer omdat de vraag van de cliënten verandert. Tegenwoordig willen de bewoners, die allen een beperking hebben, meer privacy. Dus een eigen slaapkamer, woonkamer en sanitair. Daar is Klundert niet op ingericht. De woningen daar gaan uit van zo veel mogelijk gemeenschappelijke ruimten, vertelde Jos van Bergen.

Verbouwen
Het verbouwen van de huizen in Klundert, die verspreid over de stad staan, is niet mogelijk, volgens Van Bergen. Daar is te weinig ruimte voor beschikbaar. Bovendien is de kleinschaligheidstoeslag weggevallen. Dat was een van de pijlers van de exploitatie. ,,We draaien op wat de cliënten binnenbrengen", zei Van Bergen.

Sovak kan de huizen niet als gewone woningen in de markt zetten. Dat wil de gemeente niet omdat er geen behoefte aan is. Volgens Wim de Rijck van de gemeente zijn de huizen alleen geschikt voor vergelijkbaar gebruik. ,,Maar ook dan loopt men tegen de problemen aan, waar Sovak nu mee zit. Misschien gaat alles plat en moet er iets nieuws voor in de plaats komen", aldus De Rijck.

Dat niet iedereen blij is met het vertrek van de Sovak bleek al snel op de stadsavond. ,,Is jullie vertrek al definitief?" vroeg een mevrouw.

,,Sovak is zo ingebakken in de Klundert! We willen helemaal niet dat u weggaat. De bewoners zijn zeer ingeburgerd."