Volledig scherm
Hefdeur boven de sluis in de Roode Vaart in Moerdijk © Waterschap Brabantse Delta

Sluis Roode Vaart zes weken volledig gestremd

MOERDIJK - Waterschap Brabantse Delta gaat groot onderhoud uitvoeren aan de sluis Roode Vaart, die aansluit op het Hollandsch Diep. Om die reden is de sluis volledig gestremd in de periode van 19 augustus tot en met 30 september. 

Maar ook in de periode daarna kan de sluis korte tijd gesloten zijn voor het scheepvaartverkeer, afhankelijk van de weersomstandigheden. 

Er worden extra openingen in de sluisdeur gemaakt om water uit het Hollandsch Diep naar het achterliggende gebied te kunnen laten stromen. 

Volledig scherm
De bestaande openingen in de sluisdeur. © Waterschap Brabantse Delta

Van der Straaten Aannemingsmaatschappij B.V. herstelt onder andere de waaierdeuren en de hefdeur van de sluis. De sluisdeuren zorgen ervoor dat boten via de sluis het peilverschil tussen het Hollandsch Diep en de Roode Vaart Noord veilig kunnen overbruggen. Tijdens de renovatie realiseert het waterschap ook het eerste deel van een zoetwaterinlaatvoorziening bij de sluis. 

Quote

We kunnen straks in perioden van droogte meer zoet water doorlaten richting de rivieren Mark & Dintel, de Vliet en de polderwa­ter­gan­gen

Niels Mureau, Dagelijks bestuurslid van waterschap Brabantse Delta

Niels Mureau, dagelijks bestuurslid van waterschap Brabantse Delta: ,,We kunnen straks in perioden van droogte meer zoet water doorlaten richting de rivieren Mark & Dintel, de Vliet en de polderwatergangen. Dat water is belangrijk voor landbouw, natuur en recreatie. Daarnaast zorgt de extra wateraanvoer voor een betere doorspoeling van het Mark- Vlietsysteem. Dat verbetert de waterkwaliteit.” 

De hefdeur van de sluis is onderdeel van een belangrijke dijk, een zogeheten ‘primaire waterkering’. Deze dijk beschermt het achterliggende gebied tegen overstroming van het Hollands Diep. Onderhoud aan de sluis is daarom aan regels gebonden. Bepaalde werkzaamheden mogen alleen op vastgestelde momenten worden uitgevoerd. De aannemer gaat daarom in de zomer aan de slag.

Gebruikers van de sluis kunnen brabantsedelta.nl/sluisroodevaart raadplegen voor actuele informatie.

 1. Hoge opbrengst 'Cars against cancer' Moerdijk
  PREMIUM
  video

  Hoge opbrengst 'Cars against cancer' Moerdijk

  MOERDIJK - 'Cars against cancer' heeft zaterdag 1.262,50 euro opgeleverd. Dat is een hoop meer dan waar organisator Richard Smits op had gehoopt: ,,Met 1.000 euro was ik al tevreden geweest", zei hij na afloop. Het evenement was aan de Moerdijkse Haven, waar honderden autoliefhebbers met hun voertuigen kwamen om te kijken en om bekeken te worden. Naast een handjevol klassiekers waren het vooral uitgebouwde, opgevoerde, verlaagde en anders gepimpte auto's wat de klok sloeg. Maar de auto's waren maar bijzaak deze middag.
 2. Een handgranaat maakte het einde aan het leven van Ad (9) en Henk van Bragt (4). ‘Ze hebben nooit anders dan oorlog gekend’
  PREMIUM
  Mijn bevrijding

  Een handgra­naat maakte het einde aan het leven van Ad (9) en Henk van Bragt (4). ‘Ze hebben nooit anders dan oorlog gekend’

  BREDA/TETERINGEN - ,,Kijk”, zegt Jeanne Bastiaanssen-Van Bragt (82) uit Breda. Ze opent een klein hartvormig medaillon. Er verschijnen twee portretjes in zwart-wit. ,,Dit zijn mijn broertjes”, zegt ze. ,,Ad van 9 en Henk van 4.” Ouder zijn ze nooit geworden. Op 2 september 1944 kwam in Teteringen aan hun nog jonge leven abrupt een eind.