Volledig scherm
© Pix4Profs/Marcel Otterspeer

Shell eist in kort geding volledige medewerking aan onderhoudsstop in Moerdijk

videoMOERDIJK - Shell en FNV staan vandaag tegenover elkaar in de rechtbank.  Shell eist via  een kort geding onvoorwaardelijke medewerking  van het personeel aan de uitvoering van de onderhoudsstop van de MLO-fabriek op Moerdijk.  

De rechtszaak is om 11.00 uur begonnen meldt Egbert Schellenberg van FNV die de gang naar de rechtbank van Shell ‘respectloos’ noemt. ,,Wij hebben voorgesteld de onderhoudsstop uit te voeren binnen de reguliere werktijden, dus zonder overuren voor de onderhoudsmensen. Dat was blijkbaar niet genoeg", zegt Schellenberg. ,,We vinden dat Shell respectloos omgaat met haar medewerkers. In plaats van een goede cao aan te bieden, proberen ze nu af te dwingen dat het personeel moet overwerken.”

Volgens Shell is de veiligheid in het geding. ,,Het grote onderhoud is heel specifiek werk, waar zeker twee jaar voorbereiding aan vooraf gaat", stelt Shell-woordvoerder Mark Potma. ,,Het stilleggen van de fabriek moet zorgvuldig gebeuren, anders zijn de risico's te groot. We hebben daarvoor alle medewerking nodig. Die kregen we niet voldoende daarom is donderdag besloten een kort geding aan te spannen.” Potma benadrukt nogmaals dat staken of actievoeren voor een betere cao een recht is dat Shell respecteert. ,,We vinden het niet fijn, maar we geven medewerkers die ruimte. Het wordt anders als de veiligheid in geding komt.”

Onderhandelingen cao gaan door

De naftakraker van Shell Moerdijk is toe aan groot onderhoud. De klus moet maandag beginnen. ,,Het voorbereidende werk is de afgelopen dagen binnen de reguliere werktijden uitgevoerd”, stelt Schellenberg. De onderhoudsklus vergt de inzet van 2.500 extra mensen.

Wat de cao betreft is er wel een opening geboden door Shell. Op 23 april zitten FNV en Shell om 14.00 uur weer aan tafel voor verdere onderhandelingen. De vakbonden voeren al ruim twee weken actie op de locaties van Shell in Pernis en Moerdijk. Ze eisen onder meer een loonsverhoging van 5 procent in 2019. Shell bood eerder 2,5 procent.

Bekijk hier de video over de staking van afgelopen maand.