In de kelder van de Bartholomeuskerk krijgen scholieren het verhaal te horen hoe de kelder tijdens de Tweede Wereldoorlog gediend heeft als schuilplaats voor honderden Zevenbergenaren.
Volledig scherm
In de kelder van de Bartholomeuskerk krijgen scholieren het verhaal te horen hoe de kelder tijdens de Tweede Wereldoorlog gediend heeft als schuilplaats voor honderden Zevenbergenaren. © Pix4Profs-Ron Magielse

Scholieren leren over de oorlog: ‘Zevenbergen zal dit nooit vergeten’

ZEVENBERGEN - ,,Dit gebouw kennen jullie vast wel, hè? Kijk, dat lag toen helemaal in puin.” Een aantal mondjes valt open van verbazing; precies het doel van de presentaties die de Stichting Dodenherdenking Zevenbergen geeft aan scholieren uit het stadje.

Leerlingen van Zevenbergse groepen 7 en 8, en drie klassen van het Markland College, leren zo over de impact van de Tweede Wereldoorlog op hun stad. Bij de presentatie, die de stichting elke twee jaar houdt, zit bovendien een wandeling door de kelder van de Bartholomeuskerk. Daar schuilden in het najaar van 1944, tijdens de laatste dagen van de oorlog in West-Brabant, negen dagen en evenzoveel nachten lang 2700 mensen tegen de bombardementen.

Stank

In geuren en kleuren wordt verteld hoe donker het er was. Hoe de familie Hartman, van de matrassenfabriek, voor een strovloer had gezorgd. En hoe het er stonk, omdat de behoeftes in kruiwagens en emmers werden gedaan. ,,De stank is inmiddels verdwenen, waardoor niets meer aan die negen bange nachten herinnert. Maar Zevenbergen zal het nooit vergeten.”

Volgens Eric Wander van de stichting, is het belangrijk dat scholieren beseffen dat oorlog niet ‘iets van vroeger’ is. ,,Laatst nog zat hier een meisje uit Syrië, waarvan ik wist dat haar huis er nu ook zo bij ligt.”