Volledig scherm
ANP Photo

Schipper krijgt geen straf voor ontgassen bij de Moerdijkbruggen

BREDA - Was het nu ontgassen of ventileren wat de kapitein van het motortankschip Eiltank 47 op 30 januari vorig jaar bij de Moerdijkbruggen deed. Daarover moest de economische politierechter zich buigen.

Het schip had in Antwerpen een lading van het zeer giftige en reukloze adiponitril gelost. De schipper was doorgevaren om bij de ATM zijn tanks te laten ontgassen. Hij was daarna, zo verklaarde hij, bij de bruggen voor anker gegaan om zijn tanks te ventileren. Een opsporingsambtenaar rook in de buurt van het schip een vreemd luchtje en hoorde een blazend geluid.

Hoewel hij niet kon aantonen dat het de giftige stof was die er geloosd werd maakte hij toch een proces verbaal op. „Als er geen ontgassing certificaat door ATM is afgegeven dan is het schip niet ontgast en lag de schipper daar verboden handelingen te verrichten”, aldus een rechtlijnige officier van justitie. Zij eiste een voorwaardelijke boete van 1.000 euro. De politierechter had duidelijk moeite met alle gepresenteerde protocollen en wetten. Hij verklaarde de schipper schuldig aan het ontgassen van zijn schip maar legde geen straf op.