Schipper drugslab Moerdijk verspreekt zich: ‘Ze wilden iets doen met pillen. Xtc, of zo’

videoBREDA/MOERDIJK - Een kapitale uitglijder van de Bredase verdachte in de zaak van het drijvende crystal meth-lab dat op 10 mei werd ontdekt in de haven van Moerdijk. Tot verrassing van zijn advocaat tuinde de 66-jarige schipper in vragen van de rechtbank. ,,Ze gingen iets doen met pillen.”

En met ‘ze’ doelde hij op de andere verdachten in deze zaak: drie Mexicanen. Aanvankelijk deed de 66-jarige Cor B. donderdag tijdens de eerste pro forma-zitting in deze zaak er het zwijgen toe. Maar toen de voorzitter van de rechtbank ineens ging doorvragen, zeilde hij de mist in.

Quote

Hoe kwam u in contact met de andere verdachten? Wist u wat ze kwamen doen?

Rechter

,,Hoe kwam u in contact met de andere verdachten?”, wilde de rechter weten. ,,Ik beroep me op mijn zwijgrecht.” Rechter weer: ,,Wist u wat ze kwamen doen?”. En dan verspreekt Cor B. zich, want tot dan toe heeft hij volgehouden dat hij totaal niet wist wat de Mexicanen in het vooronder van zijn binnenvaartschip deden. ,,Iets met pillen. Xtc. Of zo.” De rechtbank heeft beet: ,,En u heeft toen niet gezegd: Op mijn schip geen polonaise?”. De Bredase schipper (aarzelend): ,,Aanvankelijk wel. Later niet. Dat was natuurlijk niet slim”.

Immens

Die paar zinnen ontlokken een triomfantelijke blik aan officier van justitie Teuntje Gudde. Ze noemt het drugslaboratorium dat op 10 mei in het ruim van het vrachtschip Arsianco in de Moerdijkse haven werd aangetroffen ‘uniek en immens van omvang’. ,,Onmogelijk dat de schipper er niets van wist. De geur was zo intens dat ik tijdens het onderzoek zelf bijna onwel werd”, aldus de aanklager.

Quote

Onmogelijk dat de schipper er niets van wist. De geur was zo intens dat ik tijdens het onderzoek zelf bijna onwel werd

Officier van justitie

Er zijn wel eerder, ook in West-Brabant, crystal meth-labs ontmanteld, maar niet op een boot. Daardoor was het verplaatsbaar en moeilijker te ontdekken. Crystal meth is libido-verhogend, maar uiterst verslavend en destructief. Het middel, berucht van de Amerikaanse misdaadserie ‘Breaking Bad’, heeft nog een kleine afzetmarkt in Nederland, maar is aan een opmars bezig. En het is uiterst lucratief voor criminelen. Meth doet in de ‘groothandel’ zo’n 15.000 euro per kilo, terwijl bijvoorbeeld mdma (xtc) en gewone amfetamine tussen de 1.000 en 2.000 euro opbrengen.

Het NFI en de LFO (Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmanteling) zijn nog bezig met het sporenonderzoek en hopen een mobieltje te kunnen uitlezen dat bij de inval door een verdachte in een afvalputje werd gegooid.

Tekst gaat verder onder de foto.

Rond de drugsboot in Moerdijk ligt een scherm in het water. Dit moet voorkomen dat chemicaliën zich verder verspreiden.
Volledig scherm
Rond de drugsboot in Moerdijk ligt een scherm in het water. Dit moet voorkomen dat chemicaliën zich verder verspreiden. © Majda Ouhajji

Kartels

Tijdens de zitting bleek dat het 85 meter lange binnenvaartschip op naam staat van een Duitse vennootschap. Daarvan zijn Cor B. en zijn dochter Angela de eigenaren . B., van oorsprong afkomstig uit Raamsdonk, is tien jaar geleden in België veroordeeld nadat er op een schip van hem een wietplantage was aangetroffen. Dat was onder verantwoordelijkheid van een kapitein die het schip had gehuurd. Maar B. werd wel aansprakelijk gesteld als eigenaar.

Quote

Gezien de ernst van de feiten blijven alle verdachten in de cel

B. voer het schip in november vanuit Amsterdam naar Moerdijk. Het Openbaar Ministerie gaat ervan uit dat vanaf 15 december 2018 tot aan de inval in het ruim crystal meth is gekookt. Dat leidt justitie ook af aan de vondst van 820 gram methamfetamine en 187 liter methamfetamine-olie waarvan enorm veel pillen gemaakt hadden kunnen worden. Bovendien zat in een grote container al zo’n 10.000 liter drugsafval en chemicaliën.

Quote

B. verbleef in de kapiteins­hut, de Mexicanen sliepen in de voorpunt van het schip.

Gezien de ernst van de feiten blijven alle verdachten in de cel. Twee Mexicaanse broers, Victor Manuel J. (27) en Diego J. (24), komen naar verluidt uit de beruchte narcoticastaat Durango. De derde Mexicaan, Candelario V.L. (37), uit de aanpalende Chihuahua-regio. Nog volstrekt onduidelijk is wat hun rol was. Waren zij vooruitgeschoven pionnen van één van de beruchte drugskartels die hun tentakels steeds vaker uitstrekken naar Europa? Laboranten? Of zijn ze bij toeval in contact gekomen met de Bredase schipper? B. verbleef in de kapiteinshut, de Mexicanen sliepen in de voorpunt van het schip.

Boobytrap

Het drijvende laboratorium was uiterst professioneel ingericht. Inclusief vermoedelijk een op afstand te activeren ‘waterboobytrap’, waardoor de boot tijdens de ontmanteling plotseling water begon te maken. Toen het schip in de Moerdijkse haven lag, werden er voortdurend onderhoudswerkzaamheden aan verricht. Mogelijk als dekmantel. Het viel in elk geval niet op, want B. kocht vaker oude schepen van Duitse makelij om ze op te knappen.

Meer nieuws in ons audiobulletin - ook op Spotify

Dit en meer nieuws kun je ook beluisteren ons dagelijkse bulletin. Een korte update van het belangrijkste nieuws uit Brabant ontvang je dagelijks via Whatsapp, maar ook automatisch in je vertrouwde podcast-app. Volg ons op Spotify en Apple Podcast, of vraag je Google Assistent om ‘het nieuws van BN DeStem’.