Volledig scherm
Scheidsrechterscursus bij VV Virtus in Zevenbergen. Leden van VV Virtus, VV Klundert, SC Welberg en FC Bergen hebben de cursus gevolgd. Naast een theoretisch deel, was er ook nog een onderdeel buiten, met onder andere een demonstratie hoe je op verschillende manieren kan fluiten. © Pix4Profs / Johan Wouters

Scheidsrechtercursus bij VV Virtus Zevenbergen: ‘Ik wil best Eredivisie fluiten’

ZEVENBERGEN - Ieder weekend vinden er talloze voetbalwedstrijden plaats, op alle niveaus tussen spelers van alle leeftijden. Wat al die potjes gemeen hebben: zonder de leiding van een scheidsrechter gaat het niet door. 

Bij de amateurclubs verzorgen de verenigingen zelf de 'mannen in het zwart'. De overkoepelende bond KNVB biedt cursussen aan om scheidsrechters op te leiden, maar die zijn niet verplicht. Dus de meeste scheidsrechters zijn niet opgeleid. Uiteraard is daarmee niet gezegd dat ze hun taak niet goed doen, maar zo'n cursus geeft je toch een gedegen fundament. 

Het Zevenbergse Virtus bood afgelopen weken een KNVB-cursus aan, waar dertien jongens en mannen uit de regio gebruik van maakten. ,,Scheidsrechters zijn het visitekaartje van je club. Met zo'n cursus voorkom je dat ze de schijn van 'thuisfluiter' krijgen", zegt Virtus-man Max van der Kloot. De cursus vraagt een aardige inspanning van de deelnemers, vooral in tijd en zelfstudie.

Herkansing

Vrijdagavond in de bar van Virtus krijgen de cursisten de uitslag van een theoriedeel. De vragen zijn meer dan pittig. Enkele deelnemers moeten dan ook op herkansing. Maar eerst het veld op, voor een praktijkoefening. Na afloop krijgen de deelnemers het diploma. Tim Heesterbeek van Virtus is met zijn veertien jaar de jongste deelnemer. ,,Ik fluit sinds begin dit jaar, omdat ik het leuk vind om met mensen om te gaan. En ik vind alles rond voetbal gewoon leuk." Hij maakte al lastige situaties mee. ,,Ik moest er een keer in de eerste helft een speler uitsturen, die daarna flink tegen me tekeer ging. In de rust ging ik naar hem toe met de vraag of hij dat normaal vond. Zijn vader was het met me eens, en zelf vond hij het ook te ver gaan. Na oprechte excuses mocht hij van mij het veld weer op." Bij de jongste jeugd staan de reglementen dat toe.

Rode kaart

Tim Talboom (26) van FC Bergen uit Bergen op Zoom fluit al wat langer, en maakte ook lastige situaties mee. ,,Laatst een gestaakte wedstrijd onder andere, tussen Bergen en Dosko. Met twee rode kaarten. Maar als je ook voetbalt, weet je als scheids hoe de spelers zich voelen. Dat scheelt wel. Voetballen vind ik leuker dan fluiten, maar ik doe het ook om de club te helpen. Lang niet iedereen wil fluiten. Een maat van mij had de cursus ook gedaan. Ik vind het wel handig om zo'n papiertje op zak te hebben. Maar hierna hoef ik niet verder door.” Heesterbeek weet dat zo net nog niet: ,,Ik ga denk ik wel verder, ik wil veel beter worden. Voorlopig om mijn club te helpen, maar ik wil later best Eredivisie fluiten. En wie weet internationaal."