Volledig scherm
Het Mauritshuis in Willemstad moet uitgroeien tot een multimediaal bezoekerscentrum. © Rijan van Leest

Ruim 1 miljoen euro voor Mauritshuis 2.0 in Willemstad

WILLEMSTAD - Er ligt een flinke zak geld klaar om het Mauritshuis in Willemstad om te vormen tot een multifunctioneel bezoekerscentrum. In de verbouwing en herinrichting steken de gemeente Moerdijk en de provincie de komende jaren meer dan 1 miljoen euro.

Quote

Maurits­huis moet uitvalsba­sis voor de Zuiderwa­ter­li­nie worden en mensen uitnodigen om ook andere delen te bezoeken

Thomas Zwiers, wethouder Moerdijk

Het bijna vierhonderd jaar oude rijksmonument moet uitgroeien tot een informatief bezoekerscentrum over de Stelling van Willemstad als onderdeel van de Zuiderwaterlinie. Het museum moet op een eigentijdse manier laten zien wat de stelling met haar forten aan cultuurhistorie te bieden heeft. ,,Het moet een uitvalsbasis voor de linie worden en mensen uitnodigen om ook andere delen te bezoeken”, zegt wethouder Thomas Zwiers.

De voormalige secretariskamer staat na een verbouwing al model voor het Mauritshuis 2.0. Die fungeert nu als canonkamer waarin onder meer met videoprojecties verhalen worden verteld. ,,Deze kamer is goed aangeslagen. We krijgen alleen maar positieve reacties.”

De provincie geeft een subsidie van 4 ton om ook andere ruimten te herinrichten en bouwkundige aanpassingen te doen. Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor eenzelfde bedrag bij te leggen.

Er moet geld bij

Om meer bezoekers in het Mauritshuis (1623) te kunnen ontvangen is eerst een verbouwing nodig. Er moeten een inpandige lift en vloerisolatie komen. De gemeenteraad trok hier eerder 270.000 euro voor uit, maar door onder meer gestegen bouwkosten is dit bedrag bij lange na niet voldoende meer. Om deze reden werd eerder de aanbestedingsprocedure stilgelegd. Er moet 97.000 euro bij, blijkt uit een raadsvoorstel van B en W.

Als de gemeenteraad het extra geld vrijmaakt, dan willen B en W na het toeristenseizoen aan de gang.  Het Mauritshuis gaat dan in de wintermaanden dicht.  Komend voorjaar kunnen toeristen er dan weer terecht. Vervolgens gaat het gebouw tussen oktober 2020 en maart 2021 weer dicht. De feestelijke heropening staat gepland voor later dat jaar.

De Zuiderwaterlinie is de oudste van de Nederlandse waterlinies. De verdedigingslinie van 160 kilometer loopt van Bergen op Zoom tot Grave. 

Glas in lood

Ook een ander rijksmonument in de gemeente Moerdijk krijgt werklieden over de vloer. De komende maanden ondergaan de glas-in-loodvensters van het oude stadhuis in Klundert een opknapbeurt.