Volledig scherm
Loes van Rijckvorsel kan niet meer in de trein met haar rolstoel, en is daardoor een boel zelfstandigheid kwijt. Het perron van onder andere station Oudenbosch is met de meeste huidige treinen te laag.

Rolstoeler krijgt in juni assistentie op NS-station Zevenbergen

ZEVENBERGEN - Rolstoelers kunnen vanaf juni op het NS-station in Zevenbergen assistentie aanvragen om in en uit de trein te komen. Mogelijk rijden vanaf dit najaar weer sprinters met een lage vloer op het traject tussen Roosendaal en Dordrecht.

Dat antwoordt staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) op vragen van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer.

Door de invoering medio december van de nieuwe NS-dienstregeling is de toegankelijkheid voor mindervaliden op de stations in Zevenbergen, Lage Zwaluwe en Oudenbosch aanmerkelijk verslechterd.

Er rijden geen sprinters meer met een lage vloer. ProRail verhoogde enkele jaren geleden nog de perrons in Zevenbergen om ze goed op deze treinen te laten aansluiten. De oudere treinen die nu rijden hebben een hogere vloer, waardoor het voor rolstoelers onmogelijk is zelfstandig te reizen. Ook kunnen mindervaliden geen assistentie aanvragen, iets dat bijvoorbeeld wel mogelijk is op de stations in Roosendaal en Etten-Leur.

De verminderde toegankelijkheid leidde tot een reeks vragen, onder meer vanuit de Stadsraad Zevenbergen, Moerdijkse gemeenteraad, Provinciale Staten en dus ook de Tweede Kamer. De Moerdijkse wethouder Thomas Zwiers is blij met de toezegging van Dijksma dat de toegankelijkheid zal worden verbeterd.