De riviercruiseschepen meren nu af in de monding van de stadshaven in Willemstad. En dat blijft ook zo, want de aanleg van een nieuwe steiger ten oosten van de vestingstad is van de baan.
Volledig scherm
De riviercruiseschepen meren nu af in de monding van de stadshaven in Willemstad. En dat blijft ook zo, want de aanleg van een nieuwe steiger ten oosten van de vestingstad is van de baan. © Henk Den Ridder

Riviercruisesteiger gaat kopje onder: ‘Strijd leveren met burgers is niet onze ambitie’

WILLEMSTAD - Er gaat na een lange reeks aan verhitte discussies een dikke streep door de aanleg van een steiger voor riviercruiseschepen in Willemstad. Het verzet in het vestingstadje is te groot. ,,Hiermee doorgaan vergroot de weerstand alleen maar", zegt wethouder Danny Dingemans.

De steiger voor de Zwitserse rederij Scylla houdt de gemoederen in Willemstad al jaren bezig. Een locatie achter de Belgische erebegraafplaats was eerst in beeld, maar die stuitte op grote bezwaren bij Zicht op de Overkant. Dit actiecomité vreesde dat de grote schepen het uitzicht zouden bederven. Op verzoek van bewoners keek de gemeente naar een plek oostelijk van het stadje.

Boos of verdrietig

Inmiddels is duidelijk dat Zicht op de Overkant daar geen steiger wil en dat ook de stadstafel het niet zitten. ,,Daar kan ik boos of verdrietig om worden, maar daar schiet ik niks mee op. Het ontbreekt aan draagvlak en daarom wordt het tijd om een knoop door te hakken. Het is niet onze ambitie om strijd te leveren met burgers", licht Dingemans het besluit van het college van burgemeester en wethouders toe.

‘Kijken naar stoplichten’

Quote

We vinden nog steeds dat riviercrui­ses een enorme kans bieden om meer toeristen naar Willemstad en West-Bra­bant te halen

Danny Dingemans, wethouder Moerdijk

Hij maakt er geen geheim van dat de stekker er met veel tegenzin uitgaat. De riviercruiseschepen meren nu af in de monding van de stadshaven en dat is met oog op de veiligheid niet ideaal. ,,Het zorgt voor een krappe doorgang voor de pleziervaart. We gaan kijken of we daar met stoplichten iets kunnen gaan regelen.”

Parkeerdruk

Het was de bedoeling om bij de aanlegsteiger een parkeerterrein voor onder meer de gebruikers van de jachthaven aan te leggen, om zo de grote parkeerdruk waar Willemstad mee kampt te verlichten.  En er zou een brug voor fietsers en voetgangers komen langs de Oostbeer om de vesting vanaf de Oostdijk toegankelijk te maken. 

Quote

Wij zijn niet tegen toerisme, maar het moet passen bij Willemstad en toegevoeg­de waarde hebben

Marjolein de Wit, Zicht op de Overkant

,,Ook deze plannen gaan vooralsnog niet door”, aldus Dingemans. ,,En we vinden nog steeds dat riviercruises een enorme kans bieden om meer toeristen naar Willemstad en West-Brabant te halen. Maar we moeten reëel zijn, het is nu niet haalbaar."

Massatoerisme

,,Een verstandig besluit. We zijn er heel blij mee", reageert Marjolein de Wit van Zicht op de Overkant. ,,De steiger zou in onze ogen zorgen voor een soort van massatoerisme. Wij zijn niet tegen toerisme, maar het moet passen bij Willemstad en toegevoegde waarde hebben. Inmiddels is daar met onder meer de stadstafel een mooie visie voor ontwikkeld.”

Quote

Het ligt al een tijd te modderen, het is goed om nu met de steiger te stoppen

Caesar Luikenaar, Stadstafel Willemstad

,,Het ligt al een tijd te modderen, het is goed om nu met de steiger te stoppen”, vindt ook Caesar Luikenaar van de Stadstafel Willemstad. ,,Het is positief dat de gemeente naar inwoners luistert.”

‘Aan doorsteek hangt meer vast’

Over de doorsteek bij de Oostbeer, is als het aan Luikenaar ligt het laatste woord nog niet gezegd. ,,Daar hangt meer aan vast dan alleen de steiger. Deze verbinding is ook belangrijk voor het toerisme, de jachthaven en het nieuwe scholengebouw. Wij zien dat als een separaat project.”

Bij Scylla is niemand voor commentaar bereikbaar.