Riviercruiseschip Inspire voor anker bij het havenhoofd in Willemstad.
Volledig scherm
Riviercruiseschip Inspire voor anker bij het havenhoofd in Willemstad. © Henk den Ridder

Riviercruises 'booming' in West-Brabant: steigers in Willemstad, Bergen op Zoom en Tholen?

Video & FotoalbumWILLEMSTAD - Als het aan het West-Brabantse organisatie Waterpoort ligt komen er naast Willemstad ook aanlegplaatsen voor riviercruiseschepen in Tholen en Bergen op Zoom. En als er in die plaatsen en in hun achterland voldoende wordt georganiseerd voor de passagiers dan kan de hele regio ervan profiteren. 

Positieve geluiden. Opgetekend tijdens een netwerkdag van Waterpoort en dat is het samenwerkingsverband van de gemeenten Moerdijk, Halderberge, Bergen op Zoom. Goeree-Overflakkee, Steenbergen en Tholen. Ook de waterschappen en de provincies doen mee. Waterpoort houdt zich bezig met toerisme en recreatie, maar ook met ecologische en economische ontwikkelingen. 

Onlangs kwamen alle betrokkenen samen op het luxe riviercruiseschip Inspire, dat in Willemstad aan het havenhoofd was afgemeerd. De Inspire is het paradepaardje van rederij Scylla, die dertig cruiseschepen in de vaart heeft. ,,De schepen hebben een grote ontwikkeling doorgemaakt", vertelt Marco van Ingen van cruise-onderneming RSR Schiffahrt AG uit Zwitserland.

Vrachtschepen

Hij zegt: ,,We zijn begonnen met omgebouwde vrachtschepen. Maar de schepen zijn langer geworden. Met meer luxe." Zoals de Inspire. Een luxe schip van 135 meter lang en 11,45 meter breed. De diepgang is slechts anderhalve meter. Op het schip werken 42 personen, die maximaal 142 passagiers kunnen bedienen. 

Het bedrijf van Van Ingen heeft dit jaar drie nieuwe cruiseschepen in de vaart gebracht. De markt is booming. Waar een kwart eeuw geleden enkele tientallen schepen op de Europese binnenwateren voeren, vechten nu 250 cruiseschuiten om voorrang.

Amsterdam

En wat zouden de lokale overheden moeten doen? Daar antwoordt directeur Ronald Winkels van Amsterdam Cruise Port graag op. ,,De overheid moet in een publiek-private samenwerking infrastructuur aanleggen, zoals steigers, walstroom en drinkwater."

Maar de lokale bestuurders moeten vooral over hun eigen grenzen heen denken. Toeristen zijn niet geïnteresseerd in gemeentegrenzen. Het maakt hem niet uit of Goeree-Overflakkee Zuid-Holland of Zeeland is. Samenwerken en langetermijndenken. Daar gaat het volgens Winkels en zijn branchegenoten om.

Korte termijn

,,De overheid denkt te vaak alleen maar op de korte termijn", is de overtuiging van Winkels. ,,Vaak denkt men niet verder dan de eerstkomende verkiezingen. Terwijl wij in de branche juist jaren vooruit denken." Die boodschap hebben de gemeentebestuurders uit het Waterpoort-gebied nu zeker tussen de oren geknoopt.

Het 135 meter lange riviercruiseschip Scenic Emerald lag deze zomer voor onderhoud op de kade langs de Beneden Merwede.
Volledig scherm
Het 135 meter lange riviercruiseschip Scenic Emerald lag deze zomer voor onderhoud op de kade langs de Beneden Merwede. © Henk den Ridder
Lange gangen aan boord van de Inspire.
Volledig scherm
Lange gangen aan boord van de Inspire. © Henk den Ridder
De Inspire straalt luxe uit.
Volledig scherm
De Inspire straalt luxe uit. © Scylla
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement