Volledig scherm
Jos Akkermans met de gevonden verlovingsring. FOTO Peter van Trijen/Pix4Profs

Ring tussen de uien in Zevenbergen blijft een raadsel

ZEVENBERGEN - Onlangs trof Jos (86) de trouwring weer in de 'schuif', toen hij iets zocht. "Nu móet er iets gebeuren, anders is het voor die mensen te laat, realiseerde ik mij", verklaart Zevenbergenaar Akkermans zijn hernieuwde speurtocht naar de eigenaresse.

Hoop
In de ring staat de vermoedelijke verlovingsdatum van die grote onbekende: 26 december 1956. En de naam van haar aanstaande, die begint met een M. Die naam houdt Akkermans voor zich, om te kunnen verifiëren of de ware eigenaar zich ooit meldt. "Daar hoop ik nu al acht jaar op. De vrouw die hem destijds op onze landerijen verloor, is binnenkort zestig jaar getrouwd met M. Als ze tenminste nog leven, want ze zullen inmiddels rond de tachtig zijn."

Akkermans was in mei 2008 onkruid aan het hakken achter de boerderij, die zoon Ad van hem had overgenomen aan de Achterdijk in Zevenbergschen Hoek. Boer Akkermans zag het kostbare kleinood plots glinsteren tussen de vette hompen klei. "Vroeger verdienden vooral vrouwen wat bij met bieten dunnen. Door die klei schoof er wel eens ongemerkt een ring af."

Emotionele waarde
Jos ging informeren bij weduwe Nelie Trompers, van boer Cor, de oud-wethouder die de grond vóór de ruilverkaveling bezat. Die vertelde dat de grond vroeger werd verhuurd en dat er vooral vrouwen uit Sprundel en Sint Willebrord in lange rijen op het land werkten. Met de ring op zak toog Akkermans nog naar enkele mensen op die dorpen, maar vergeefs.

In hun Zevenbergse woning bewaren Jos en Toke Akkermans de gouden ring angstvallig. In de wetenschap dat het binnenkort zestig jaar geleden is dat ene M. op tweede kerstdag die ring aan de vinger van zijn verloofde schoof.

"Dat wringt. Ik geef niet op, ook al zou het nog 100 euro aan goud waard zijn: deze ring komt ons niet toe. Vanwege de emotionele waarde móeten we die mensen of desnoods hun nabestaanden vinden."

Tips over de rechtmatige eigenaren? Mail dan naar: redactie@bndestem.nl