Volledig scherm
Groenteveredelaar Rijk Zwaan heeft een recordomzet behaald © Rijk Zwaan

Rijk Zwaan bloeit en groeit met 6 procent

FIJNAART - Groenteveredelingsbedrijf Rijk Zwaan heeft over het boekjaar 2018/2019 een recordomzet van 440 miljoen euro en een groei van 6 procent gehaald. 

De winst van het bedrijf uit Fijnaart, met 3.300 werknemers en de hoofdvestiging in De Lier, is wel lager uitgevallen: 48 miljoen euro ten opzichte van 59 miljoen euro in het boekjaar 2017/2018. Dat is te wijten aan de investeringen in faciliteiten en uitbreiding van personeel, aldus de organisatie. 

Onderzoek en ontwikkeling zijn belangrijk

Rijk Zwaan besteedt ongeveer 30 procent van de omzet aan onderzoek en ontwikkeling; dat was afgelopen boekjaar 126 miljoen euro. ,,Het kost tussen de zes en zestien jaar om een nieuw ras te ontwikkelen en op de markt te brengen", verklaart directeur Ben Tax.

Moderne technologieën helpen

 ,,Moderne technologieën zoals artificial intelligence helpen ons om dat proces te versnellen en meer te weten te komen over de eigenschappen van planten.” Rijk Zwaan blijft innoveren, aldus Tax, om aan de veranderende behoefte van klanten en consumenten te blijven voldoen.

Quote

Het kost tussen de zes en zestien jaar om een nieuw ras te ontwikke­len en op de markt te brengen

Ben Tax , Directeur Rijk Zwaan

In Tanzania, Mexico en Chili investeerde het familiebedrijf in onderzoeksfaciliteiten. In Nederland zaten de investeringen met name in de aankoop van gronden in het Zuid-Hollandse De Lier voor de ontwikkeling van een veredelingslocatie voor tomaat, paprika en aubergine.