De Keenesluis staat droog om de restauratiewerkzaamheden uit te kunnen voeren. De bruine streep op de wanden geeft aan tot waar het waterniveau heeft gestaan. De boog op de foto is de brug waarover de Barlaaksedijk ligt. Deze brug is later gebouwd dan de sluis, die 249 jaar geleden werd aangelegd.
Volledig scherm
De Keenesluis staat droog om de restauratiewerkzaamheden uit te kunnen voeren. De bruine streep op de wanden geeft aan tot waar het waterniveau heeft gestaan. De boog op de foto is de brug waarover de Barlaaksedijk ligt. Deze brug is later gebouwd dan de sluis, die 249 jaar geleden werd aangelegd. © foto Waterschap Brabantse Delta

Restauratie van de Keenesluis in Standdaarbuiten schiet lekker op

STANDDAARBUITEN - De restauratie van de historische Keenesluis in Standdaarbuiten vordert gestaag. Waterschap Brabantse Delta verwacht dat het karwei aan het eind van dit jaar klaar is. 

Voor de restauratie hebben Waterschap Brabantse Delta, provincie Noord-Brabant, Rijkswaterstaat en de Stichting ‘Beleef de Keenesluis’ de handen ineen geslagen. 

De vervallen sluis  in de Mooye Keene is leeggepompt en uitgebaggerd. Het diepste punt van de sluis is nu bereikt. De komende tijd worden het natuursteen, het staalwerk, het houtwerk en het metselwerk onder handen genomen. Speciaal hiervoor worden drie nieuwe soorten bakstenen gebakken. 

Picknickplaats

Om overal goed bij te kunnen komt er in de sluis een steiger te staan. Ook wordt het scheprad dat vroeger in de sluis heeft gestaan gereconstrueerd. Bij de Keenesluis wordt een picknickplaats aangelegd. De gemeente Moerdijk betaalt dat.

De sluis ligt op de grens van Standdaarbuiten en Fijnaart. Hij is 249 jaar oud en wordt omschreven als uniek erfgoed. De sluis doet mede dienst als waterinlaat voor de Keenehaven. 

Die inlaat wordt nu handmatig bediend maar wordt geautomatiseerd om het peilbeheer nauwkeuriger te maken. De inlaat wordt direct gesloten bij dreigende wateroverlast.