Volledig scherm
Schietpartij bij het TweeSteden ziekenhuis in Waalwijk. © FPMB Erik Haverhals

Reacties op rapport rond moord Linda van der Giesen

TILBRUG / WAALWIJK / ZEVENBERGEN - Reacties van betrokkenen op het dinsdagmorgen gepubliceerde politierapport en het rapport van de commissie Eenhoorn naar de gang van zaken rondom de aangifte van de vermoorde Van der Giesen.

Vader Edwin Wangsakrama van het 5-jarige zoontje van Linda van der Giesen is opgelucht met de uitkomst van het onderzoeksrapport. De ex van Linda drong samen met zijn advocaat Peter Schouten aan op een onafhankelijk onderzoek over het politie-optreden: „Ik zeg niet dat de politie de moord op Linda had kunnen voorkomen, maar er zijn grote fouten gemaakt in de organisatie. Het is goed dat ze zich dat nu aantrekken en beter gaan handelen. We hebben iets in beweging gezet. Ik denk dat Linda heel trots zou zijn dat we dit nu doen.” De vader zegt het rapport te bewaren voor zijn zoontje. „Om het later aan hem voor te kunnen lezen. Ik doe dit allemaal alleen voor hem.” Wangsakrama’s advocaat Peter Schouten is blij met de kritiek en aanbevelingen, die volgens ‘van groot belang zijn voor de vele tienduizenden slachtoffers in Nederland die elk jaar net als Linda aangifte doen van stalking en huiselijk geweld’. Hoewel de commissie vindt dat betrokken politiemensen in de zaak van Linda individueel niks te verwijten valt, geldt dat naar de overtuiging van de jurist niet voor de politie-organisatie: „Die is in de fout gegaan en valt wel degelijk wat te verwijten.”
Schouten onderzoekt of hij namens de vader van het zoontje van Linda de politie aansprakelijk kan stellen voor het overlijden van de vrouw. Ze overwegen een schadeclaim in te dienen. Het kritische onderzoeksrapport kan in die procedure een belangrijke rol spelen. Desgevraagd wilde politiechef Vissers gisteren inhoudelijk niet ingaan op een mogelijke schadeprocedure. Voorzitter commissie
Voorzitter Bas Eenhoorn van de Commissie Eenhoorn: „Linda van der Giesen deed een beroep op de politie, die onvoldoende in ging op de hulpvraag, maar de protocollen volgde. Er moeten maatregelen komen die voorkomen dat we protocollen voorop zetten. Slachtoffers werken niet met protocollen.” De commissie constateert dat er ‘een disbalans is bij de politie tussen de zorgtaak en de protocollen. Die protocollen zijn keurig gevolgd. Maar het is moeilijk om ze allemaal te vinden. Door de bomen is het bos niet meer te zien. De politie maakte een inschattingsfout door een gefragmenteerd proces en ontoegankelijke informatie die slecht werd doorgegeven.”

Regioburgemeester Peter Noordanus van de politie Zeeland West-Brabant onderschrijft de aanbevelingen en vernietigende kritiek in het onderzoeksrapport TweeSteden. Hij spreekt van een ‘les voor onze eenheid’: „Zet de positie van het slachtoffer centraal en denk weg van protocollen, zeker bij huiselijk geweld.” Omdat de kritiek de werkwijze van de hele politie-organisatie in Nederland aangaat, brengt Noordanus namens de ‘gezagsdriehoek’ de inhoud ervan zo snel mogelijk onder de aandacht van de Nationale Politie. „Om te voorkomen dat dit elders nog een keer gebeurt.”

Het Openbaar Ministerie in Breda gaat geen politiemensen vervolgen die bij de zaak Van der Giesen betrokken zijn. Hoofdofficier van justitie Charles van der Voort zegt dat hij de conclusie van het rapport deelt ‘dat individuele politiemedewerkers niet verwijtbaar hebben gehandeld’.

Politiechef
Politiechef Hans Vissers steekt de hand in de boezem van zijn organisatie: „We hadden de ernst van de dreiging beter moeten inschatten. We hadden meer moeten handelen voor het slachtoffer. Er had meteen actie moeten worden ondernomen toen er meer informatie kwam dat de verdachte een vuurwapen ging aanschaffen.” Volgens Vissers moet bij de politie ‘de hulpvraag voortaan centraal staan en daarna pas de zorg over een goed proces-verbaal’.
Vissers zegt dat zijn politie-eenheid jaarlijks 70.000 aangiften te verwerken krijgt: „We hebben voldoende capaciteit om die goed af te handelen, maar soms moet je het initiatief nemen en zo’n proces te doorbreken.”
De politiebaas zegt dat er ‘veel gepraat zal moeten worden binnen de organisatie’ om de werkwijze te verbeteren, al zijn na de dood van Linda van der Giesen de bakens volgens hem al flink verzet: „Als we nu denken dat er ergens een veiligheidsrisico is, gaan we meteen aan de slag. Dan pakken we een verdachte op, doen we huiszoeking of gaan we met hem praten. Met minder bewijs interveniëren veel sneller, zeker als we denken dat er ergens een wapen ligt.”

Kijk de persconferentie terug aan de hand van de tweets van onze verslaggeefster Ine Cup. Tweets over @FROM:@ine_cup #lindavandergiesen -RT"