Volledig scherm
Zo moet het Logistiek Park Moerdijk eruit komen te zien. Archieffoto BN De Stem

Provincie bedenkt list om Logistiek Park Moerdijk vlot te trekken

MOERDIJK - De provincie hoopt forse vertraging van het Logistiek Park Moerdijk (LPM) te voorkomen door een aangepast voorstel bij de Raad van State te presenteren. Lukt de opzet, dan komt er mogelijk dit jaar nog een uitspraak over een bezwaar dat tegen het park is ingediend en niet pas over anderhalf tot twee jaar.

Het LPM is een van de zaken waar de Raad van State voorlopig geen uitspraak over doet omdat er onduidelijkheid is over Programmatische Aanpak Stikstof (PAS). Deze nieuwe Nederlandse wet om uitstoot van stikstof te verminderen staat op gespannen voet met de Europese Vogel- en Habitatlijn. 

Het rechtscollege zegt dat dit blijkt in tal van zaken en is daarom naar het Europese Hof gestapt. ,,Het kan wel anderhalf tot twee jaar duren voordat het Hof advies uitbrengt'', vreest Ferdinand van den Oever, directeur van Havenbedrijf Moerdijk.

De provincie laat in een nieuw plan voor het LPM de PAS links liggen. ,,We maken er geen gebruik meer van en komen in overleg met onder meer natuurorganisaties met andere maatregelen om de uitstoot van stikstof te verminderen'', zegt een provinciewoordvoerder, die verwacht dat er medio september een aangepast voorstel ligt. ,,De Raad van State heeft nog niet gezegd of dit voldoende zal zijn. Er is dus niet te zeggen wanneer er een uitspraak komt.''

Van den Oever heeft goede hoop dat er nog dit jaar een uitspraak volgt en dat die positief uitpakt. Het provinciaal inpassingsplan (PIP) voor het logistiek park werd vorig jaar door de Raad van State van tafel geveegd, maar door een procedurefout en niet vanwege inhoudelijke bezwaren.

Het havenbedrijf zit met smart te wachten op het 150 hectare grote park, dat duizenden banen moet opleveren. Omdat het zo lang duurt is er volgens Van de Oever geen leegstand meer op het haventerrein. ,,Elke inbreidingslocatie is gevuld. Wij hebben voor logistiek geen ruimte meer. We zitten klem en dat is beroerd, want er is vraag.''

Door alle uitstel is inmiddels een LPM-gegadigde naar elders uitgeweken, aldus Van den Oever. Hij noemt geen namen, maar het gaat vrijwel zeker om de Spaanse modereus Inditex, moederbedrijf van Zara. Dit concern heeft 35 hectare gekocht in Lelystad voor een distributiecentrum waar vierhonderd mensen komen te  werken.