Politie bijna klaar met onderzoek naar groot speedlab in Zwingelspaan

ZWINGELSPAAN/BREDA – De politie is nog een maand bezig, maar dan is het onderzoek naar het grote speedlab aan de Tonsedijk in Zwingelspaan gereed. Dat vertelde officier van justitie Emi Verhoeven-Invankovic maandag in de rechtbank in Breda, waar de zaak voor het eerst voor de rechter kwam.

Het drugslab in Zwingelspaan, een buurtschap in de buurt van Fijnaart, werd op 26 augustus opgerold door de politie. Een arrestatieteam was meegekomen voor de arrestatie van de drie mannen die er aan het werk waren op het moment van de inval, twee Tilburgers van 29 en 57 en een 54-jarige man uit Zoetermeer. 

Volledig scherm
Het drugslab in Zwingelspaan. © Mariëtte den Engelse

Bijzonder professioneel

In het lab werden grondstoffen voor speed gemaakt. Het bleek een groot, net en schoon lab te zijn, zei de politie meteen. Een bijzonder professioneel lab.

In het lab werd 260 liter bmk gevonden. Daarnaast lagen er duizenden liters formamide en mierenzuur en 75 kilo caustic soda. Al die stoffen worden gebruikt voor de productie van speed. Inhoudelijk werd niets bekendgemaakt over de drugsbende. Verdachten zouden zich veelal op hun zwijgrecht beroepen. Advocaten vroegen alleen of de verdachten vrij mochten, maar dat stond de rechter niet toe.

Quote

In het lab werd 260 liter bmk gevonden

‘Bizar’

Quote

Ik zit in een slechte film

Eigenaar René O.

Eigenaar René O. van de loods heeft eerder verteld dat hij van niks weet. Hij zou 200 vierkante meter van de loods alleen maar hebben verhuurd, zei hij op de dag van de inval zelf tegen BN DeStem. Om wat bij te verdienen. Volgens hem was dat nog maar sinds een maand. Dat er drugs gemaakt werden in zijn loods noemde hij ‘bizar’. ,,Ik zit in een slechte film.’’ Desondanks is hij nu toch ook verdachte in de zaak. Door de verhuur zou hij medeplichtig zijn, stelt justitie.

Behalve O. en de drie man die in het lab aan het werk waren, zou ook een man uit Helvoirt betrokken zijn geweest bij het lab. O. is de enige die momenteel niet in hechtenis zit. Alle andere verdachten zitten in de gevangenis.

De volgende zitting in de zaak is op 21 februari. De inhoudelijke behandeling is dan mogelijk nog in de eerste helft van 2020.