Over vluchtelingen in Zevenbergschen Hoek: 'Kijk, hier op de as zitten die verstekelingen. Levensgevaarlijk!'

VIDEOZEVENBERGSCHEN HOEK - In Zevenbergschen Hoek, pal achter tankstation Esso op de A16 richting Dordrecht, staat - net als overal elders in Nederland - parkeerterrein Streepland op donderdagavond vol met trucks die verplicht moeten rusten. 

Eén voor één krijgen ze bezoek van burgemeester Jac Klijs,  politieagenten en gemeentehandhavers.  Die drukken hen een gratis koffiebon én een - drietalige - flyer in de hand: 'Geef mensensmokkel geen kans!' De flyeractie is bedoeld, zo laat Klijs weten, om economische vluchtelingen, met name Albanezen, te ontmoedigen. ,,Het systeem is sluitend. Ze komen niet in Groot-Brittannië." 

Quote

Het systeem is sluitend. Economi­sche vluchtelin­gen komen niet in Groot-Brittannië

Jac Klijs , Burgemeester gemeente Moerdijk

Geen tweede Calais

Volledig scherm
Vrachtwagenchauffeur Arno van Oort laat zien waar een verstekeling zich zoal verbergt. ,,Hier, op de as. Levensgevaarlijk.' © Annelies Vlaanderen

Dat mensensmokkel in Europa desondanks een groeiend probleem is en ook Nederland er al last van heeft, erkent Klijs: ,,Deze plek moet geen tweede Calais worden." Chauffeurs opmerkzaam maken,  ze vragen om geregeld hun vrachtwagen te checken op verstekelingen, is een van de onderdelen van het ontmoedigingsbeleid. 

Je zou verwachten dat  internationale chauffeurs daar automatisch alert op zijn, maar dat valt tegen, merkt politieagent Chris Hage. ,,Sommigen zijn er niet van op de hoogte."  Voor chauffeur Arno van Oort uit Almeide geldt het tegensgetelde. ,,Ik weet er heel veel van. Heb veel filmpjes gezien op YouTube. Bizar, wat je daar ziet. Waar die gasten zich al niet weten te verbergen!" 

Hij klimt uit zijn cabine om aan te wijzen waar zoal: ,,Kijk, hier, op de as. Levensgevaarlijk."  Zelf heeft hij gelukkig nooit zoiets meegemaakt, maar wel 'genoeg gezien': ,,Ze verschuilen zich in de bosjes, achter parkeerplaatsen.  Hier ook, hoor."

Triest, vindt hij het. ,,Ik begrijp het ergens wel. Zij willen ook geluk. Maar ik kan ze niet helpen. Voor hetzelfde geld draai je de bak in." 

Volledig scherm
Politieagent Chris Hage: ,,Er zijn ook vrachtwagenchauffeurs die niet op de hoogte zijn van het risico dat verstekelingen met hen meerijden." © Annelies Vlaanderen